Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Μαθητές από τη Θεσσαλονίκη στο CERN

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο μεγαλύτερο παγκοσμίως ερευνητικό Κέντρο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής, στο CERN πραγματοποίησαν μαθητές από τη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο. 


Το CERN βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας όπου και έμεινε η αποστολή του σχολείου, ενώ κάποια εργαστήριά του υπάρχουν και στη Γαλλία.

Είκοσι μαθητές της Β' και Γ' λυκείου, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Γιώργο Ιακωβίδη και Ελένη Κοκκίνου, ξεναγήθηκαν σε εργαστήρια και αμφιθέατρα του CERN το διάστημα 12-14 Σεπτεμβρίου. Στο αμφιθέατρο παρακολούθησαν παρουσίαση για τους ερευνητικούς σκοπούς του CERN και ενημερώθηκαν για τις τελευταίες ανακαλύψεις. Ο επιταχυντής του CERN έχει περίμετρο 27Km και βρίσκεται 100m κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Στα σημεία σύγκρουσης των δεσμών υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι ανιχνευτές με ονόματα: ATLAS, Alice, CMS και LHCb.

Η ξενάγηση έγινε στα ελληνικά από τον Δρα Χρήστο Λαζαρίδη, ο οποίος έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ερευνητής στο CERN. Οι μαθητές επισκέφθηκαν τα εργαστήρια του ανιχνευτή ATLAS (ένας από τους τέσσερις ανιχνευτές) όπου γίνονται πειράματα που περιλαμβάνουν και την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs. Αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο ήταν το δωμάτιο ελέγχου μέσω υπολογιστών (control room) του πειράματος, αφού δεν επιτρέπεται, λόγω ακτινοβολίας, να υπάρχουν άνθρωποι στον επιταχυντή.

Η γνωριμία των μαθητών με τους επιστήμονες, αλλά και η έμφυτη περιέργειά τους, αποτέλεσαν έναυσμα για μελλοντική ενασχόληση με την έρευνα, ανακαλύπτοντας συγχρόνως νέες επαγγελματικές διεξόδους.

Το ταξίδι αυτό αποτέλεσε μια «εμπειρία ζωής», όπως ανέφεραν οι μαθητές, οι οποίοι, εκτός των άλλων, ξεναγήθηκαν στη Γενεύη, περπάτησαν στα πλακόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης, δίπλα στη μεγαλύτερη αλπική λίμνη Lac Leman και στα καταπράσινα πάρκα της.

«Η εμπειρία της επίσκεψης ήταν μοναδική, αισθάνεσαι σχεδόν δέος που συνυπάρχεις με ερευνητές που προσπαθούν να μάθουν από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας», επισήμανε ο μαθητής της Γ' Λυκείου, Ιορδάνης Τσαγκαρόπουλος.




Από: ka-business.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...