Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Φοιτητική στέγη: Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στις... φοιτητουπόλεις

Φοιτητικές εστίες μπορεί να μην υπάρχουν για όλους - οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους υπολογίζονται συνολικά σε 150.000 και οι θέσεις στις εστίες των ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι μόλις 15.000 - , ωστόσο κατοικίες στις φοιτητουπόλεις υπάρχουν και μάλιστα σε προσιτές τιμές. 

Αυτό τονίζουν στα «ΝΕΑ» μεσίτες και παράγοντες της αγοράς ακινήτων, συμβουλεύοντας τους νέους που θα φοιτήσουν μακριά από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους να μην ανησυχούν.

«Οι φοιτητές και οι οικογένειές τους δεν θα πρέπει να αγχώνονται για την ανεύρεση φοιτητικής στέγης. Κατοικίες για ενοικίαση υπάρχουν και σε πολύ καλές τιμές», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών - Αττικής Γιάννης Ρεβύθης. Σε ο, τι αφορά τις τιμές ενοικίασης, ο κ. Ρεβύθης σημειώνει πως φέτος δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές. «Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί κάπως. Δεν θα έχουμε τις μεγάλες μειώσεις τιμών που παρατηρήθηκαν πέρυσι και πρόπερσι».
Στο ίδιο μήκος κύματος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) τονίζει πως «η σημαντικότατη προσφορά κατοικιών για μίσθωση σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας σε συνδυασμό με τη σημαντικά μειωμένη ζήτηση εξασφαλίζουν τη στέγαση όλων με απόλυτα λογικές τιμές».
Παράγοντες της αγοράς ακινήτων τονίζουν επίσης πως από πέρυσι παρατηρείται το φαινόμενο της συγκατοίκησης. Δύο ή τρεις φοιτητές προσπαθούν να νοικιάσουν δηλαδή ένα μεγάλο σπίτι (τριάρι) προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδα. Επίσης, φέτος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά φοιτητικής στέγης.
Για ακόμη μία χρονιά πάντως η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει την ανεξήγητη ολιγωρία των περισσότερων ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως λέει, να οργανώσουν γραφεία στέγασης για τους φοιτητές. Γραφεία δηλαδή που σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα ενημερώνουν τους φοιτητές για τις προσφερόμενες κατοικίες, «ώστε οι ενδιαφερόμενοι γονείς και φοιτητές να μη χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν αναζητώντας στέγη πόρτα πόρτα σε μια άγνωστη συνήθως πόλη, αλλά να καθοδηγούν άμεσα στο πού θα βρουν αυτό που ζητούν». Πρόκειται ουσιαστικά για περιφρόνηση των φοιτητών από πλευράς αρκετών πρυτανικών Αρχών τονίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στράτος Παραδιάς.
Καλό παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα ιδρύματα, αναφέρει η Ομοσπονδία, είναι η ιστοσελίδα του γραφείου στέγασης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Προσθέτει δε πως ανάλογες χρήσιμες πληροφορίες προσφέρουν στους φοιτητές τα περισσότερα πανεπιστήμια της Γαλλίας και της Αγγλίας.

Λίγες οι εστίες. Υπολογίζεται ότι οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους φτάνουν τους 150.000. Οι 25 φοιτητικές και σπουδαστικές εστίες όμως μαζί με τα δωμάτια ξενοδοχείων που ενοικιάζουν ορισμένα ιδρύματα διαθέτουν περίπου 15.000 κλίνες. Από αυτές τις κλίνες γύρω στις 8.000 ανήκουν στις φοιτητικές εστίες. Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, όλο και περισσότεροι φοιτητές αναζητούν μια θέση στις εστίες. Πέρυσι 5.250 φοιτητές υπέβαλαν αιτήσεις στέγασης. Απ' αυτές ικανοποιήθηκαν οι 4.150 (79%). Λιγότερες ήταν οι αιτήσεις το 2009 - 4.361. Η αύξηση δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια ήταν 20%. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση της ζήτησης για τις εστίες των ΤΕΙ. Πέρυσι οι αιτήσεις έφτασαν τις 4.750. Ικανοποιήθηκαν 2.600 (54,7%). Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 40% από το 2009.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...