Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Πανηγυρίζουν οι Γερμανοί: Οι καλύτεροι της Ελλάδας επιλέγουν Γερμανία

Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel για την αριστούχο των πανελλαδικών εξετάσεων που επέλεξε να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας.

Το Spiegel φιλοξενεί δηλώσεις της πρώτης των πρώτων στις πανελλαδικές εξετάσεις και σε εκτενές δημοσίευμα αναλύει το γιατί οι νέοι, τα πιο λαμπρά μυαλά εγκαταλείπουν την Ελλάδα.

«Η καλύτερη της χώρας της, το καμάρι της Ελλάδας, η Αλεξία Παπαϊωάννου, θα μπορούσε να φοιτήσει σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο στην πατρίδα της. Επέλεξε, ωστόσο, τη Γερμανία», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Ο τίτλος μάλιστα κάνει λόγο για... διαρροή μυαλών στη Γερμανία. Φιλοξενεί δηλώσεις της Αλεξίας Παπαϊωάννου, η οποία μεταξύ άλλων, λέει ότι θέλει να γίνει δημοσιογράφος.

«Οι φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα δεν μπορούν να χαλαρώσουν ούτε το καλοκαίρι. Οι αιτήσεις για τα πανεπιστήμια ενέχουν την προοπτική της απογοήτευσης, ο αριθμός των θέσεων είναι χαμηλός ή εξαιρετικά μικρός σε σχολές, όπως η Νομική και η Ιατρική. Κι όμως, οι μαθητές παλεύουν σαν λιοντάρια.

Η Αλεξία πέτυχε στη Νομική, με τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε όλη τη χώρα, αλλά θέλει να σπουδάσει στη Γερμανία, στη Χαϊδελβέργη και στο Μόναχο.

Η απόφασή της κατακρίθηκε. Φαίνεται πως στην ελληνική κοινή γνώμη δεν αρέσει ότι ένα από τα λαμπρότερα μυαλά της χώρας προτιμά την πανίσχυρη Γερμανία», σημειώνεται στο άρθρο.

Η ίδια η Αλεξία Παπαϊωάννου δηλώνει στο Spiegel ότι εξεπλάγη από την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. «Οι φίλοι μου αστειεύονται και με πολιορκούν με τηλεφωνήματα και e-mails», λέει.

Η Αλεξία δηλώνει ότι θέλει να γίνει δημοσιογράφος. Δηλώνει ότι αγαπά τη Γερμανία, κι έχει πολλούς φίλους εκεί. Μιλάει γερμανικά και δηλώνει ότι ανυπομονεί να σπουδάσει και να ζήσει στο εξωτερικό. «Μέχρι πέρυσι, πίστευα ότι θα παραμείνω στην Ελλάδα. Όμως, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, άλλαξα την απόφασή μου. Όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι της ηλικίας μου, ανησυχώ λόγω της κρίσης και για το μέλλον».

Η Αλεξία είναι μοναχοπαίδι. Ο πατέρας της εργάζεται στον τραπεζικό τομέα, η μητέρα της είναι δασκάλα. Οι γονείς της την ενθάρρυναν να ακούσει τα συναισθήματά της και τις επιθυμίες της.

«Θα χάσω τους γονείς μου και την Ελλάδα. Και φυσικά θα μου λείπουν. Αλλά ας μην το δραματοποιούμε. Θα είναι σε θέση να έρχονται συχνά εδώ και υπάρχει πάντα και το Skype», λέει.

«Η Αλεξία θα ενταχθεί σύντομα στην ομάδα των χιλιάδων νέων Ελλήνων φοιτητών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους. 50.000 Ελληνες, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ είναι στο εξωτερικό και 7.000 από αυτούς είναι εγγεγραμμένοι σε γερμανικά πανεπιστήμια. Σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ, 34.000 Ελληνες μετανάστευσαν στη Γερμανία το 2012, ποσοστό αυξημένο κατά 70% από πέρυσι.

Πριν από την κρίση, οι νέοι συνήθως πήγαιναν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν μόνον εφόσον δεν είχαν πετύχει την εισαγωγή τους σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Τώρα, πολλοί ψάχνουν το εισιτήριο για μια καλύτερη ζωή. Πολλοί γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους, ακόμη και να εγκαταλείψουν τη χώρα συνολικά».

Αλλά η Αλεξία θέλει να γυρίσει πίσω. «Δεν είμαι σίγουρη πότε, αλλά θέλω να επιστρέψω στην πατρίδα μου και να κάνω ό,τι μπορώ», λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...