Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013

Το 87% των νέων πιστεύει ότι «πάμε σε λάθος κατεύθυνση»

Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε σε δύο φάσεις για την Ελληνογερμανική Αγωγή η εταιρεία δημοσκοπήσεων VPRC, προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις των νέων για την Ευρώπη, αλλά και τη μεγάλη οικονομική κρίση που επί 4 έτη μαστίζει τη χώρα μας. Η έρευνα έγινε σε δύο επίπεδα:

- Πέρυσι και εκ νέου εφέτος με τα ίδια ερωτήματα, ώστε να καταγραφούν οι διακυμάνσεις στις απόψεις των νέων μέσα σε ένα έτος
- Εφέτος με νέα ερωτήματα που αφορούν κυρίως τις προβολές των νέων για το μέλλον τους, αλλά και τις απόψεις τους για το αν και πόσο σύντομα διαβλέπουν έξοδο της χώρας από την κρίση.

Τα δείγμα που επελέγη ήταν κυρίως μαθητές των τελευταίων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου (700 άτομα) των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον είναι τα παρακάτω:

- Οι νέοι στη χώρα μας είναι χωρισμένοι «στα δύο» σχετικά με την εγγύτητα της εξόδου από την οικονομική κρίση. Ένα ποσοστό 56% απαντάει «μάλλον όχι» στο ερώτημα εάν πλησιάζει το τέλος της οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό 43% απαντάει «μάλλον ναι».

- Συγκλονιστικό είναι το «όχι» που απαντάει το 83% του δείγματος στο ερώτημα «πιστεύεις ότι η ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχει το ελληνικό σχολείο είναι καλύτερη από αυτή που παρέχουν τα σχολεία στις άλλες χώρες της ΕΕ;». Πέρυσι, στην απάντηση «όχι» συγκεντρώθηκε το 75% των ερωτηθέντων.

- Ένα 63% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό όραμα βάσει του οποίου συγκροτήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν παραμένει ισχυρό» σήμερα στους λαούς των κρατών-μελών της. Πάντως, ένα 36% του δείγματος θεωρεί το όραμα της ΕΕ ακόμη και σήμερα ισχυρό.

- Αυξάνονται εφέτος κατακόρυφα τα ποσοστά εκείνων που θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ (κατά 12% μέσα σε ένα χρόνο), ωστόσο το ευρώ και η κοινή νομισματική πολιτικών των χωρών μελών της χάνουν την εμπιστοσύνη των νέων. Έτσι, το ευρώ μέσα σε ένα χρόνο έχει πέσει στην εκτίμηση των νέων της χώρας μας κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ εντυπωσιακά (κατά 25%) έχουν ανέβει τα ποσοστά εκείνων που ελπίζουν στην κινητικότητα μεταξύ των χωρών της Ένωσης και τελικά στη μετανάστευση. Πάντως παρά τις αμφιβολίες που εκφράζονται, το 89% του δείγματος θεωρεί το ευρώ ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στην προσπάθεια ενοποίησής τους.

- Οι «πολιτικοποιημένοι» νέοι αυξάνονται. Ένα 73% των νέων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δηλώνουν ότι «η πολιτική δεν τους ενδιαφέρει» (πέρυσι ήταν 76%), ενώ ένα 27% ότι τους ενδιαφέρει (πέρυσι ήταν 24%).

- Στο ερώτημα ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι στην Ελλάδα καταγράφεται μια εντυπωσιακή αύξηση στα ποσοστά εκείνων που απαντούν η «ανεργία». Ενώ το ποσοστό των ερωτηθέντων που επέλεξαν αυτή την απάντηση τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο ήταν 29,6%, σήμερα και με τα τελευταία ευρήματα της έρευνας, είναι 43%!

- Στο ερώτημα «πώς αισθάνεσαι, όταν σκέφτεσαι το εργασιακό σου μέλλον», ένα 63% του δείγματος απαντάει «απαισιόδοξος» και ένα 37% «αισιόδοξος».

- Στο ερώτημα περί πιθανής μετανάστευσης προς αναζήτηση εργασίας, ένα 61% του δείγματος απαντάει ότι θέλει να ζήσει και να εργαστεί στην Ελλάδα και ένα 37% ότι θέλει να ζήσει και να εργαστεί στο εξωτερικό.

- Εντυπωσιακή αύξηση των δυσαρεστημένων καταγράφεται επίσης στο ερώτημα «πιστεύεις ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα ασχολούνται με τα προβλήματα της νεολαίας;» Ένα 77,8% του δείγματος απαντάει «λιγότερο από όσο πρέπει» (πέρυσι ήταν 54,1% το αντίστοιχο ποσοστό).

- Αυξάνονται τα ποσοστά των νέων που επιλέγουν τις διαδηλώσεις και τις απεργίες ως μέθοδο κοινωνικής διαμαρτυρίας και μόνο το 0,6% των νέων επιλέγει την «ψήφο» ως πολιτική ενέργεια.

Εφέτος, το 45,6% του δείγματος θεωρεί ότι η πιο αποτελεσματική ενέργεια, για να φτάσει η φωνή των πολιτών στα αυτιά των υπευθύνων που χαράζουν πολιτικές είναι «η συμμετοχή σε διαδηλώσεις, πορείες» (πέρυσι ήταν 36,4%). Το 21,1% απαντάει «η συμμετοχή σε απεργίες/στάσεις εργασίας» (πέρυσι ήταν 12,9%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...