Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ονομασία της Σχολής Καλών και Παραστατικών Τεχνών του DEREE προς τιμή της Frances Rich

Η Rich τιμάται για τη δωρεά έργων τέχνης και χρημάτων για την υποστήριξη της διδασκαλίας και διάδοσης της τέχνης στο DEREE


Η τελετή στις 7 Μαρτίου 2014 με ταυτόχρονα εγκαίνια της έκθεσης SelfConscious σε επιμέλεια Σωτήρη Μπαχτσετζή.


Μια από τις σημαντικότερες δωρεές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προς όφελος της εκπαίδευσης γιορτάζει το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – DEREE με τη ονομασία της Σχολής Καλών και Παραστατικών Τεχνών του προς τιμή της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Frances Rich.
Η τελετή ονομασίας του Frances Rich School of Fine and Performing Arts θα γίνει την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014 στις 7 μ.μ. στην Γκαλερί Τέχνης του DEREE στο campus της Αγίας Παρασκευής (Οδός Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή).

Στην τελετή θα παραστούν σημαντικές προσωπικότητες από τον κόσμο της τέχνης και της εκπαίδευσης. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος είναι από τους σημαντικότερους συλλέκτες τέχνης στην Ελλάδα σήμερα.

Ταυτόχρονα θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης SelfConscious σε επιμέλεια του Σωτήρη Μπαχτσετζή, με την οποία ανοίγει το φετινό Arts Festival στο DEREE που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Η έκθεση εξερευνά πως τα τεχνολογικά media έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής αλλά και πως διαμορφώνουν τον ψυχισμό μας. Περιλαμβάνει έργα σημαντικών καλλιτεχνών όπως οι Bill Balaskas, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, Χρήστος Δεληδήμος, Γιώργος Δρίβας, Εφη Χαλυβοπούλου κ.ά.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος τιμά τη Frances Rich η οποία, με το θάνατό της το 2007, δώρισε όλη της την προσωπική συλλογή έργων τέχνης – της ίδιας αλλά και άλλων σημαντικών καλλιτεχνών – μαζί με σχεδόν δύο εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση και προαγωγή της διδασκαλίας των καλών τεχνών στο DEREE.

Η Frances Rich ήταν θετή κόρη του Charles Rich και της διάσημης ηθοποιού του βωβού κινηματογράφου Irene Rich. Σπούδασε Αγγλική φιλολογία στο Smith College και τη δεκαετία του ‘30 εμφανίστηκε σε έξι κινηματογραφικές χολιγουντιανές παραγωγές. Εγκατέλειψε όμως την ηθοποιία για να ασχοληθεί με τη γλυπτική, μετά από μαθητεία δύο ετών υπό την καθοδήγηση της διάσημης αμερικανίδας Malvina Hoffman στο Παρίσι.

Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου ανεδείχθη σε πλωτάρχη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, η Rich επέστρεψε στο Smith College και από το 1950 μέχρι το τέλος της ζωής της ασχολήθηκε αποκλειστικά με την τέχνη, δημιουργώντας γλυπτά από πηλό, γύψο, χαλκό, ορείχαλκο, μάρμαρο και πέτρα. Πολλά από τα μνημειώδη έργα της κοσμούν δημόσιους χώρους στις ΗΠΑ και αλλού. Το πιο γνωστό είναι το Μνημείο Νοσηλευτριών Στρατού και Ναυτικού που βρίσκεται στο Εθνικό Νεκροταφείο των ΗΠΑ στο Άρλιγκτον της Βιρτζίνια.

Η γνωριμία της διάσημης καλλιτέχνιδας με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος ξεκινά από τη δεκαετία του ’60. Στην πορεία επισκέφτηκε το Κολλέγιο τρεις φορές, τη μία συνοδευόμενη από τη διάσημη συμπατριώτισσά της ηθοποιό Katharine Hepburn. Ένα από τα σπουδαιότερα γλυπτά της, ο Αγιος Φραγκίσκος του Υμηττού κοσμεί τις εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος από το 1970.

Τα ονομαστήρια και τα εγκαίνια της έκθεσης SelfConscious είναι ανοικτά στο κοινό. Οι επισκέπτες μπορούν να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητά τους στο campus του DEREE.

Το DEREE - The American College of Greece είναι το μεγαλύτερο Αμερικανικό κολλέγιο στην Ευρώπη και προσφέρει τίτλους Bachelor και Master σε μια πλειάδα ειδικοτήτων. Είναι μη-κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, αναγνωρισμένος από τη New England Association of Schools and Colleges (NEASC), τον σπουδαιότερο οργανισμό πιστοποίησης πανεπιστημίων στις ΗΠΑ. Έχει συμφωνία πιστοποίησης τίτλων σπουδών με το Open University του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος έχει 4.000 φοιτητές και μαθητές και 37.000 αποφοίτους. Οι σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του καταλαμβάνουν 264 στρέμματα στους πρόποδες του Υμηττού στην Αγία Παρασκευή.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...