Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ελεύθερες οι μετεγγραφές για πολύτεκνους

Και ειδική ρύθμιση για τους μαθητές Γ Λυκείου της Κεφαλονιάς – Δείτε επίσης: Σε ποια ΑΕΙ και ΤΕΙ θα μπουν περισσότεροι φοιτητές και σε ποια λιγότεροι


Σε νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα προβλέπεται η χωρίς όρους μετεγγραφή στα ΑΕΙ, θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας μετά την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό το ισχύον σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ των πολυτέκνων, τριτέκνων και άλλων κατηγοριών.


Πλέον, όσοι υπάγονται σε αυτές τις κατηγορίες θα δίνουν κανονικά εξετάσεις με όλους τους υποψηφίους και ανάλογα με το τμήμα στο οποίο πέτυχαν την εισαγωγή τους, θα μπορούν ελεύθερα να μετεγγραφούν σε ένα ομοειδές του τμήμα κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Δηλαδή θα μπαίνουν στα τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας με τα ίδια μόρια όλοι οι υποψήφιοι, αλλά εκείνοι που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες θα δικαιούνται ελεύθερης μετεγγραφής.

Παράλληλα, λαμβάνονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους μαθητές της Γ' Λυκείου της Κεφαλονιάς, ώστε οι υποψήφιοι φοιτητές που θα δώσουν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις να μπορούν να διεκδικήσουν επιπλέον θέσεις τα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων σχολικών μονάδων της Κεφαλονιάς θα μπορούν να εισαχθούν σε ξεχωριστό αριθμό θέσεων, σε ποσοστό 0,5%.

Υπενθυμίζεται ότι, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε αποφασίσει ότι η εισαγωγή στα ΑΕΙ πρέπει να γίνεται με απολύτως καθαρό ακαδημαϊκά κριτήρια αξιολόγησης, δηλαδή όλοι οι υποψήφιοι να εξετάζονται μόνο ως προς την ικανότητά τους σε μαθήματα και δεξιότητες συναφείς προς το γνωστικό αντικείμενο του τμήματος ή της σχολής.

Πανελλαδικές: Πού αυξάνονται και πού μειώνονται οι θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια συμπλήρωσης του μηχανογραφικού τους δελτίου, θα πρέπει να είναι φέτος οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αφού οι αλλαγές στους αριθμούς των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αναμένεται να προκαλέσουν ανατροπές στις Πανελλήνιες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύουν σήμερα «Τα Νέα» οι Θετικές σχολές θα έχουν φέτος περισσότερους εισακτέους, ενώ μειώνονται οι εισακτέοι στις Θεωρητικές σχολές.

Ειδικότερα, θα υπάρξει μείωση από 3% ως και 5% στους εισακτέους των σχολών Θεωρητικής κατεύθυνσης, με τη μεγαλύτερη μείωση να εντοπίζεται στα Φιλολογικά και τα Θεολογικά τμήματα.

Αντίθετα, ενώ στις σχολές του πρώτου πεδίου θα υπάρξει μείωση κατά περίπου 720 θέσεις, αύξηση των εισακτέων θα παρατηρηθεί ειδικά στο 2ο και το 5ο πεδίο με τις Οικονομικές και τις σχολές Θετικών Επιστημών να κερδίζουν το μεγάλο μέρος των απωλειών του 1ου πεδίου.

Ωστόσο, παρά τις όποιες αλλαγές δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί και τη φετινή χρονιά το ενδιαφέρον των υποψηφίων για τις Ιατρικές και τις Νομικές σχολές, όπως και για εκείνες που εξασφαλίζουν άμεση εύρεση εργασίας.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων πάντως δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά στα ΑΕΙ θα εισαχθούν 46.610 υποψήφιοι και στα ΤΕΙ 23.555.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...