Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Νέοι, μορφωμένοι και ζαχαροπλάστες

Ενενήντα έξι αγόρια και κορίτσια από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ηλικίας από 18 έως 30 ετών, συμμετείχαν στον 2ο διαγωνισμό «Γίνε ζαχαροπλάστης», που διοργάνωσαν το περιοδικό «Γλυκές Ιστορίες» και ο εκπαιδευτικός όμιλος Le Monde από τις 11 μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου.


Της Χριστίνας Τζιάλλα / kathimerini.gr

Στον ημιτελικό οι 96 συμμετέχοντες έπρεπε να ολοκληρώσουν μια τούρτα μέσα σε τρεις ώρες και κρίθηκαν από επιτροπή μαγείρων και ζαχαροπλαστών.

Για τρεις ημέρες, από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου, στα εργαστήρια του εκπαιδευτικού ομίλου Le Monde στο Μοσχάτο δόθηκε μάχη πάνω από μίξερ και κατσαρόλες. Γιατροί κονταροχτυπήθηκαν με δικηγόρους, λογιστές με φυσικούς και νηπιαγωγοί με αποφοίτους Οικονομικών, Πληροφορικής, Φιλοσοφικής, Χημείας, Στατιστικής, Δημόσιας Διοίκησης… Δεν διαγωνίζονταν για το ονόρε, αλλά για ένα από τα πέντε έπαθλα εκπαιδευτικού χαρακτήρα του διαγωνισμού «Γίνε ζαχαροπλάστης», που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά το περιοδικό «Γλυκές ιστορίες» και η Le Monde.

Στην πεντάδα των νικητών υπήρξαν αντίστοιχες περιπτώσεις· η Αιμιλία Κυριλή είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών. Κέρδισε το δεύτερο βραβείο -12 μήνες μαθητείας δίπλα στον Στέλιο Παρλιάρο- και πολύ σύντομα θα πρέπει να μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στα εργαστήρια της σχολής και αυτά της ζαχαροπλαστικής. «Είναι οι δύο αγάπες μου και θα τρέχω από τη μία στην άλλη προκειμένου να προλάβω. Είναι οι ευκαιρίες που σου δίνει η ζωή», δήλωσε περιχαρής μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η Χρυσούλα Παπαγεωργίου από τον Πύργο και η Κωνσταντίνα Νάκου, τέταρτη και πέμπτη νικήτρια αντίστοιχα, έχουν ήδη προσπαθήσει να σταδιοδρομήσουν σε τομείς σχετικούς με τις σπουδές τους. Σχολή Επιστήμης των Υλικών έχει τελειώσει η Χρυσούλα και έχει εργαστεί για μερικά χρόνια στη βιομηχανία, αλλά αυτόν τον καιρό είναι άνεργη. Αντίστοιχα, η Κωνσταντίνα, έχει κάνει την άσκησή της ως δικηγόρος, όμως το όνειρό της είναι να ανοίξει το δικό της ζαχαροπλαστείο στην πόλη της, τον Βόλο. Παρομοίως, ο τρίτος νικητής, ο 30χρονος Ξενοφών Ψουρούκης από την Καβάλα, έχει τελειώσει ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων, εργάζεται σε καφετέρια, αλλά θέλει να κάνει στροφή 180 μοιρών. Τι κοινό έχουν αυτοί και πολλοί από τους 91 συμμετέχοντες; Ολοι τους άδραξαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα διαγωνισμό που θα τους έδινε τα εφόδια να κυνηγήσουν μια καριέρα στη ζαχαροπλαστική, κάνοντας το χόμπι τους επάγγελμα. Αψηφώντας έτη σπουδών σε άλλους τομείς, τόλμησαν να φανταστούν τους εαυτούς τους σε έναν άλλο ρόλο, να απελευθερωθούν από τα χρόνια ταμπού της ελληνικής κοινωνίας, που τους ήθελε αποκλειστικά γιατρούς, δικηγόρους, τραπεζικούς, δασκάλους, και να διεκδικήσουν ένα μοντέλο ζωής πιο κοντά στις πραγματικές τους δυνάμεις, τις κλίσεις και τα «θέλω» τους.

Η 18χρονη Ιωάννα Μιχαλακοπούλου από τη Δράμα, πρώτη νικήτρια του διαγωνισμού, δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τέτοια διλήμματα. Ελαβε μέρος στον διαγωνισμό αμέσως μόλις αποφοίτησε από το λύκειο. «Θέλω να σπουδάσω ζαχαροπλαστική» απάντησε δακρυσμένη στα μέλη της επιτροπής, όταν τη ρώτησαν για τα μελλοντικά σχέδιά της. Τώρα της δίνεται η ευκαιρία, καθώς κερδίζει μια πλήρη υποτροφία για το διετές πρόγραμμα σπουδών ζαχαροπλαστικής της Le Monde. «Είμαστε ευτυχείς αν με αυτόν τον διαγωνισμό προσφέραμε λίγη χαρά σε αυτούς τους μίζερους καιρούς, αν ανοίξαμε ένα παράθυρο σε ένα μέλλον επαγγελματικό», δήλωσε ο διευθυντής των περιοδικών εκδόσεων της «Καθημερινής», Σωκράτης Τσιχλιάς, κατά τη χαιρετιστήριο ομιλία του στην τελετή της απονομής, τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

Για ένα θεσμό «που ενδυναμώνει την πεποίθηση των παιδιών σε ένα δημιουργικό μέλλον», μίλησε ο κ. Νίκος Βελισσαρόπουλος, διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της Le Monde. Από τη δική του σκοπιά, ο κ. Γιώργος Τσακίρης, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, απονέμοντας ένα από τα βραβεία, υπενθύμισε ότι ο τουρισμός -μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες- μπορεί να προσφέρει επαγγελματική διέξοδο σε κάθε επαγγελματία της γαστρονομίας, ενώ ο κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, χαιρέτισε τους νικητές ως μελλοντικούς συναδέλφους και υπερθεμάτισε την αξία της γαστρονομίας, η οποία αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...