Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ψηφίζουν «δαγκωτό» Θεσσαλονίκη οι αλλοδαποί φοιτητές

«Θέλω όμως να παραμείνω ακόμη ένα χρόνο στην πόλη και να δουλέψω», τονίζει η τεταρτοετής φοιτήτρια Διεθνών Σχέσεων Τζουλιάνα Νίτσα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΙΜΟΣ ΦΑΚΑΛΗΣ/aggelioforos.gr

 Ψήφο εμπιστοσύνης στην εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, στη Θεσσαλονίκη δίνουν ξένοι φοιτητές που την επέλεξαν για τις σπουδές τους. Η έντονη ζωή, οι χαμηλές τιμές, ο κοσμοπολίτικος αέρας της πόλης και το καλό επίπεδο σπουδών αποτελούν δέλεαρ γι' αυτούς.

«Το πλάνο έλεγε να πάω Αγγλία. Τα καλά λόγια όμως φίλων που σπούδασαν εδώ με έκαναν να αλλάξω γνώμη. Η Θεσσαλονίκη είναι μια βαλκανική πόλη, το κόστος ζωής πολύ πιο χαμηλό σε σχέση με τη Μ. Βρετανία, ενώ ενδείκνυται και για επιχειρηματικές συνεργασίες», εξηγεί στον «Α» ο 20χρονος Βούλγαρος φοιτητής Σέβιν Ρακαντζίεφ, που σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων.

«Λατρεύω τη Θεσσαλονίκη και το πολυπολιτισμικό άρωμα που δημιουργεί η Μπιενάλε, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου. Βέβαια, τα τελευταία 4 χρόνια έχει αλλάξει η ατμόσφαιρα στην κοινωνία λόγω της κρίσης. Θέλω όμως να παραμείνω ακόμη ένα χρόνο στην πόλη και να δουλέψω», τονίζει στον «Α» η τεταρτοετής φοιτήτρια Διεθνών Σχέσεων Τζουλιάνα Νίτσα από την ΠΓΔΜ.

«Αριστα παίρνει η φοιτητική ζωή της πόλης. Συνάντησα ανθρώπους ζεστούς, φιλόξενους, έτοιμους να με βοηθήσουν, ενώ και το πανεπιστήμιο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα αμερικάνικα», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Ελληνοαμερικανός φοιτητής Κρις Γώγος.

«Βιώνετε έντονα τη ζωή», παρατηρεί ο Ρουμάνος δευτεροετής φοιτητής Ψυχολογίας Βλαντ Ντέντιου. «Εμεινα έκπληκτος όταν πρωτοήρθα στη Θεσσαλονίκη. Ανθρωποι νέοι, μεγάλοι, ζευγάρια με τα παιδιά τους κυκλοφορούσαν χωρίς φόβο ακόμη και μετά τις 12 το βράδυ», είπε. Εντατικό διάβασμα, διάλειμμα στα καφέ της παραλίας, κρέπες στο Ναυαρίνο αλλά και βραδινές έξοδοι πού και πού σε κλαμπ γεμίζουν τις ανέμελες φοιτητικές μέρες του νεαρού Ρουμάνου στη Θεσσαλονίκη.

«Εμεινα έκπληκτος όταν πρωτοήρθα στη Θεσσαλονίκη. Ανθρωποι νέοι, μεγάλοι, ζευγάρια με τα παιδιά τους κυκλοφορούσαν χωρίς φόβο ακόμη και μετά τις 12 το βράδυ» είπε ο Ρουμάνος δευτεροετής φοιτητής Ψυχολογίας Βλαντ Ντέντιου
Γιατί έρχονται

Για τους Βαλκάνιους η νύμφη του Θερμαϊκού είναι γνώριμη, καθώς αρκετά συχνά κατηφορίζουν είτε για ψώνια είτε για διακοπές στη Χαλκιδική και τις ακτές της Πιερίας. Ταυτόχρονα, τα μειωμένα ή καθόλου δίδακτρα, η πιο φθηνή ζωή σε σχέση με την Αγγλία και την Αμερική, η συγγενής νοοτροπία των λαών, η δυνατότητα επαγγελματικών γνωριμιών σε συνδυασμό και με το υψηλό επίπεδο σπουδών συμπληρώνουν το παζλ, γέρνοντας την πλάστιγγα υπέρ της Θεσσαλονίκης. Αλλά και το καλό φαγητό, η ηλιοφάνεια, η έντονη νυχτερινή ζωή με τις πολλές επιλογές, η φιλοξενία, οι ανοιχτές παρέες στις οποίες ενσωματώνονται εύκολα «κερδίζουν» τους Βαλκάνιους και όχι μόνο, φοιτητές, που δείχνουν τα τελευταία χρόνια να προτιμούν την πόλη μας για σπουδές περισσότερο από ποτέ.

ΑΠΘ

Πανεπιστήμιο των πέντε ηπείρων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, φιλοξενώντας φοιτητές από το Τόγκο και το Σουδάν μέχρι τον Παναμά και την Ουρουγουάη. Περισσότεροι από 1.200 είναι οι αλλοδαποί προπτυχιακοί φοιτητές κάθε χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται οι Κύπριοι, που επιλέγουν το ΑΠΘ για σπουδές κυρίως στην αρχαιολογία, την ιστορία, την φιλοσοφία, την ιατρική αλλά και τις πολυτεχνικές σχολές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ιδρύματος, πέρσι φοίτησαν μεταξύ άλλων 164 Βούλγαροι, 132 Αλβανοί, 73 από την Παλαιστίνη, 51 από τη Νιγηρία, 57 από τη Συρία, 54 από τη Ρωσία, 40 από τη Σερβία, 32 από το Λίβανο και 29 από το Σουδάν. Αντίστοιχα, οι αλλοδαποί μεταπτυχιακοί φοιτητές ξεπέρασαν τους 100 το 2010, ενώ το 2011 έφτασαν τους 143. Σταθερά ανοδικά κινούνται και οι αλλοδαποί φοιτητές που εκπονούν διδακτορική διατριβή, ξεπερνώντας το 2011 τους 157 (130 το 2010). Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, μέσω του οποίου εκατοντάδες σπουδαστές κυρίως από την Κεντρική Ευρώπη επισκέπτονται τουλάχιστον για ένα εξάμηνο το ΑΠΘ.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Κατεξοχήν τμήμα που προτιμούν οι αλλοδαποί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αποδεικνύεται αυτό των Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών. Σ' αυτό φοιτούν μεταξύ άλλων 7 Βούλγαροι, 2 από τα Σκόπια, 4 από τη Γεωργία, 2 από τη Ρωσία και ένας από την Αρμενία. Συνολικά, περισσότεροι από 200 ξένοι φοιτητές παρακολουθούν τα προγράμματα σπουδών του ιδρύματος. Πενήντα τρεις Βούλγαροι κρατούν τη μερίδα του λέοντος, ακολουθούν έντεκα φοιτητές από τη Ρουμανία και δέκα φοιτητές από τη Ρωσία και τη Γεωργία.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια βαλκανική πόλη, το κόστος ζωής πολύ πιο χαμηλό σε σχέση με τη Μ. Βρετανία», εξηγεί ο 20χρονος Βούλγαρος φοιτητής Σέβιν Ρακαντζίεφ
Διεθνές πανεπιστήμιο

«Δαγκωτό» Θεσσαλονίκη ψήφισαν πάνω από 35 αλλοδαποί φοιτητές, οι οποίοι παρακολούθησαν τα 6 μεταπτυχιακά προγράμματα που πρόσφερε το Δημόσιο Διεθνές Πανεπιστήμιο το 2011. Τη φετινή χρονιά προστέθηκαν 4 νέα μεταπτυχιακά προγράμματα ενώ οι φοιτητές διπλασιάστηκαν, αγγίζοντας τους 350. Από αυτούς το 20% περίπου είναι αλλοδαποί, προερχόμενοι από 19 χώρες (Αυστραλία, Εκουαδόρ, Νέα Ζηλανδία, Τουρκία κ.α.). Συνολικά από τη μέρα λειτουργίας του το ανώτατο ίδρυμα έχει υποδεχθεί φοιτητές από περισσότερες από 35 χώρες. Το πανεπιστήμιο έχει πάγια συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού, ενώ στόχος του την επόμενη πενταετία είναι η σύνθεση των τμημάτων να είναι 50% Ελληνες και 50% ξένοι φοιτητές.

Εμπόδια ελέω γραφειοκρατίας

Μεγάλη είναι η κίνηση και στα κολέγια τα οποία επίσης επιλέγουν ολοένα και περισσότεροι ξένοι φοιτητές τα τελευταία χρόνια.

Διακόσιοι περίπου αλλοδαποί θα σπουδάσουν φέτος στο ακαδημαϊκό τμήμα City College του πανεπιστημίου του Σέφιλντ στη Θεσσαλονίκη. Ψυχολογία, Πληροφορική και Οικονομικά έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Συνολικά, το 60% των φοιτητών είναι Έλληνες και το 40% είναι ξένοι. «Έχουμε το γάιδαρο και τον κοιτάμε στα μάτια» λέει με παράπονο η υπεύθυνη marketing του City College Ιωάννα Καπνοπούλου, αναφερόμενη στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ξένοι σπουδαστές ελέω ελληνικής γραφειοκρατίας. «Οι φοιτητές μας, επιλέγουν συνειδητά την Ελλάδα για σπουδές. Την ώρα που τονώνουν με συνάλλαγμα την ελληνική οικονομία η ελληνική πολιτεία αντί να τους διευκολύνει τους δυσκολεύει», συμπληρώνει.

Πάνω από είκοσι φοιτητές από την Κίνα, τη Ρωσία και τις Αραβικές χώρες θα σπουδάσουν φέτος μεταξύ άλλων θέατρο, Διοίκηση Επιχειρήσεων και Ναυτιλιακά στο Μητροπολιτικό κολέγιο. Τα δίδακτρα στην Αγγλία έχουν ακριβύνει αρκετά τα τελευταία χρόνια γεγονός που καθιστά, απαγορευτικές τις σπουδές εκεί σημειώνει η υπεύθυνη του γραφείου Διεθνών Σχέσεων του Metropolitan College Γαρουφαλιά Ράμτσιου. Σύμφωνα με την ίδια υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τη βίζα. «Πολλοί φοιτητές κάνουν αίτηση φέτος και λόγω προβλημάτων που ανακύπτουν με τη βίζα πολλές φορές χάνουν την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά και φοιτούν από την επόμενη χρονιά», τονίζει.

Πεντακόσιοι περίπου σπουδαστές φοιτούν στο ιδιωτικό Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης ACT. Οι μισοί από αυτούς είναι ξένοι. Το 20% προέρχεται από τις ΗΠΑ ενώ ένα 30% από τις Βαλκανικές χώρες – Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία, FYROM – αλλά και Αυστρία, Γερμανία, Ρουμανία, Ουκρανία, Γεωργία, Σουηδία, Βραζιλία, Ισλανδία και Αρμενία. Η πλειοψηφία παρακολουθεί μεταξύ άλλων πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στον τομέα των Οικονομικών και της διοίκησης επιχειρήσεων, των διεθνών σχέσεων και της Αγγλικής λογοτεχνίας.

H ζωή σην πόλη-Ποιότητα και διασκέδαση

Μόνο μετανιωμένος δεν φαίνεται ο Ελληνοαμερικανός Κρις Γώγος που άφησε πέρσι τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης για τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρακολουθήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διοίκηση επιχειρήσεων. «Τόσο η ποιότητα ζωής όσο και το επίπεδο των σπουδών είναι πολύ υψηλό. Ακριβώς όπως μου τα είχαν περιγράψει και οι γονείς μου». Δείχνει μαγεμένος από την νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης ενώ επιθυμεί να παραμείνει στη χώρα ψάχνοντας αργότερα για δουλειά σε τράπεζα.

«Πέρασα πολλά όμορφα καλοκαίρια στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Αποφάσισα να έρθω αμέσως όταν κέρδισα την υποτροφία. Λατρεύω την πόλη και το πολυπολιτισμικό άρωμα που αποπνέει» τονίζει στον «Α» η 22χρονη Τζουλιάνα Νίτσα από την ΠΓΔΜ η οποία ολοκληρώνει φέτος στο ACT προπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς σχέσεις. Τακτικά πηγαίνει στα Κάστρα και χαζεύει τα πλοία, ενώ δηλώνει εκστασιασμένη από τη ξέφρενη νυχτερινή ζωή της πόλης. «Έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα τα τελευταία 4 χρόνια που είμαι στην Ελλάδα. Οι νέοι της ηλικίας μου δυσκολεύονται να βρουν δουλειά και δεν είναι αισιόδοξοι για το μέλλον, όπως παλιά. Ο κόσμος στο δρόμο δεν είναι χαρούμενος αλλά περισσότερο στρεσαρισμένος» παρατηρεί.

«Δεν θα άλλαζα την επιλογή μου με τίποτα αν έπρεπε να αποφασίσω πάλι» τονίζει ο 20χρονος Βλαντ Ντέντιου ο οποίος άφησε το Βουκουρέστι και σπουδάζει με υποτροφία Ψυχολογία στο City College. Όπως εξηγεί, αρχικά ήταν επιφυλακτικός και δεν ήξερε τι να περιμένει τόσο από την πόλη όσο και από το πανεπιστήμιο, δεδομένου ότι παραδοσιακά οι περισσότεροι στρέφονται είτε προς Αγγλία, είτε προς Αμερική. «Το επόμενο καλοκαίρι, αφότου έγινα δεκτός, ήρθα με τους γονείς μου στη Θεσσαλονίκη για να δούμε την πόλη από κοντά και πραγματικά ενθουσιαστήκαμε.

Όλοι μιλούν για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά δεν βλέπω μεγάλες διαφορές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Ταβέρνες μπαρ και εστιατόρια είναι γεμάτα. Δεν γνωρίσατε πως ήταν ο υπαρκτός σοσιαλισμός και πιστεύω αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών. Στη Ρουμανία υπάρχουν όντως μεγάλα προβλήματα από τότε που ξεκίνησε η κρίση».

«Ήμουν στο μεταίχμιο μεταξύ Σέφιλντ και Θεσσαλονίκης αλλά τελικά επέλεξα να έρθω Θεσσαλονίκη. Είναι φθηνότερα εδώ και μπορώ να κάνω τις κατάλληλες γνωριμίες που θα με βοηθήσουν αργότερα στη δουλειά μου. Αλλά και ο καιρός είναι ηλιόλουστος. Έκανα γρήγορα παρέες και έχω πολλούς φίλους από τη Σερβία, το Κόσοβο και τη Ρουμανία. Τρελαίνομαι για την νυχτερινή ζωή, έχεις πολλές επιλογές, Θετικό είναι επίσης ότι δεν συναντάς πιωμένους που κάνουν φασαρίες στη μέση του δρόμου» τονίζει στον «Α» ο Σέβιν Ρακαντζίεφ. Ολοκληρώνοντας τις προπτυχιακές του σπουδές θέλει να κάνει μεταπτυχιακό στην Κωνσταντινούπολή. «Είναι πολύ μεγάλη αγορά στα Βαλκάνια και θέλω να έρθω σε επαφή», λέει.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...