Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Πρωτιά στην κατανάλωση αλκοόλ για τους Έλληνες εφήβους

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία νέας έρευνας για τις συνήθειες των Ελλήνων εφήβων σε σχέση με τους Ευρωπαίους συνομήλικους τους.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, οι μαθητές ηλικίας 15- 16 ετών καπνίζουν λιγότερο συγκριτικά με τον μέσο όρο των συνομηλίκων τους των ευρωπαϊκών χωρών (21% έναντι 28%), ενώ αντίθετα, κάνουν μεγαλύτερη χρήση εισπνεόμενων ουσιών (14% έναντι 9%), αλλά και ηρεμιστικών ή υπνωτικών χωρίς τη σύσταση γιατρού (9% έναντι 6%).

Τα παραπάνω τονίζονται στην ευρωπαϊκή έκθεση αποτελεσμάτων της έρευνας που έγινε σε σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs- ESPAD), υπό την αιγίδα του σουηδικού οργανισμού CAN, της Ομάδας Πομπιντού του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία.

Τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτουν από την αντίστοιχη διακρατική έρευνα του 2011 στην οποία συμμετείχαν 36 χώρες της Ευρώπης με ένα σύνολο πάνω από 100.000 μαθητών ηλικίας 15- 16 ετών.
Όσον αφορά το αλκοόλ, ιδιαίτερα επισημαίνεται η μεγάλη διαφορά των μαθητών 15- 16 ετών της Ελλάδας από τους συνομηλίκους τους της έρευνας ESPAD στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο μήνα: η Ελλάδα κατατάσσεται στις τέσσερις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά της έρευνας. Εντούτοις η υπερβολική χρήση αλκοόλ (πέντε ή και περισσότερα ποτά στη σειρά) αναφέρθηκε από σχεδόν παρόμοιο ποσοστό μαθητών αυτής της ηλικίας της Ελλάδας (45%) συγκριτικά με τον μέσο όρο της έρευνας ESPAD (39%). Επίσης, οι μαθητές 15- 16 ετών στην Ελλάδα φαίνεται να καταναλώνουν ποτά χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ απ΄ ό,τι κατά μέσον όρο οι συνομήλικοί τους στις χώρες της έρευνας.

Συγκριτικά με τον μέσο όρο των χωρών της έρευνας, χαμηλότερο είναι το ποσοστό των μαθητών ηλικίας 15- 16 ετών της Ελλάδας που έχουν κάνει χρήση κάνναβης (17% μέσος όρος ESPAD, έναντι 8% Ελλάδας). Τέλος, παρόμοιο είναι το ελληνικό ποσοστό με το αντίστοιχο μέσο όρο της έρευνας όσον αφορά τη χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας εκτός από κάνναβη (ηρωίνη, κοκαΐνη, αμφεταμίνες, κρακ, έκσταση, LSD, μαγικά μανιτάρια, GHB) τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους (6% και 5%, αντίστοιχα).

Η έρευνα ESPAD υλοποιείται από το 1995 με τη συμμετοχή 26 ευρωπαϊκών χωρών, μία εκ των οποίων ήταν και η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...