Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Ποδηλατικό Φεστιβάλ 11 με 13 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη

Το ποδήλατο είναι ένα περίεργο όχημα. Ο επιβάτης του είναι και η μηχανή του.
John Howard
Το ποδήλατο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τρόπος ζωής για ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Η ποδηλασία εκτός του ότι προσφέρει γρήγορη, φτηνή μετακίνηση και άσκηση , δίνει στον αναβάτη τη δυνατότητα να ασχοληθεί με ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συγκοινωνία, την ενέργεια, τις πόλεις, την οικολογία και τελικά την ίδια την κοινωνία και την οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά τοπικά κινήματα συσπειρώθηκαν γύρω από το ποδήλατο, ενώ όλο και περισσότεροι ποδηλάτες δίνουν ισχυρό παρόν στα πράγματα της πόλης.
Ο λόγος είναι ότι το ποδήλατο δεν είναι απλά ένα μέσο μεταφοράς. Είναι η απάντηση στο σύγχρονο απάνθρωπο τρόπο ζωής. Οι ποδηλάτες, μέσα από τις ομάδες και τα κινήματα που δημιουργούν, απολαμβάνουν μια σειρά αξίων που φαίνεται ότι είχαν χαθεί στις μεγαλουπόλεις του 21ου αιώνα όπως η αυτονομία, η αλληλεγγύη, η συναναστροφή και κατά πρόσωπο επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Σήμερα, την εποχή της οικονομικής κρίσης, των αυξήσεων της τιμής του πετρελαίου και των μέσων μαζικής μεταφοράς το ποδήλατο επιστρέφει, επίκαιρο όσο ποτέ.
Το τριήμερο αυτό διοργανώνεται με σκοπό να αναδείξει τις αξίες του ποδηλάτου μέσα από εκδηλώσεις, ταινίες και συζητήσεις. Ακόμα, ευελπιστούμε μέσα από αυτό να γνωρίσουν το ποδήλατο και τον ποδηλατικό τρόπο ζωής στην πόλη όσοι μέχρι τώρα δίσταζαν να το δοκιμάσουν!
Σας περιμένουμε!
11-13 Μαΐου στον εναλλακτικό πολυχώρο του Άρδην


Graeme Obree on
Graeme Obree on "Old Faithful", his home-made bicycle. (Photo credit: Wikipedia)
Πρόγραμμα Τριημέρου:
Παρασκευή 11/5
19:30-23:00 Αφιέρωμα σε ποδηλατικές ταινίες
The flying scotsman: Η αληθινή ιστορία του Graeme Obree, του Σκωτσέζου ερασιτέχνη αθλητή που έσπασε το ρεκόρ της απόστασης σε μία ώρα στη Μ. Βρετανία χρησιμοποιώντας ένα ποδήλατο που ο ίδιος έφτιαξε από απομεινάρια χαλασμένων πλυντηρίων ρούχων. Aγγλικής παραγωγής 2007, σκηνοθεσία Douglas Mackinnon, Γλώσσα: Αγγλικά, ελληνικοί υπότιτλοι, διάρκεια 96 λεπτά
Ταινίες μικρού μήκους
New York bike messenger: Η τρελή ζωή ενός από τους καλύτερους courier με ποδήλατο στην Νέα Υόρκη.
Σχολείο για ταχυδρόμους: Κωμωδία του Ζακ Τατί, εποχής 1947. Οι προσπάθειες ενός γάλλου ταχυδρόμου να αποδείξει ότι μπορεί να ξεπεράσει σε ταχύτητα τους αμερικάνους συναδέλφους του.
How the dutch got their cycle paths: Η ιστορία του αγώνα για την καθιέρωση του ποδηλάτου στις πόλεις της Ολλανδίας
Α bike love story: Νικήτρια ταινία του τοπικού φεστιβάλ ποδηλατικών ταινιών μικρού μήκους της Μελβούρνης, 2009. Η ιστορία δύο ποδηλάτων που ερωτεύονται
..και άλλες!
Σάββατο 12/5
19:30-21:00  Σεμινάριο: Προσαρμόζουμε & επισκευάζουμε μόνοι μας το ποδήλατό μας
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί συναρμολόγηση ενός ποδηλάτου σχεδόν από το μηδέν! Ομιλητής: Φώτης Ελευθεριάδης
21:00-22:00 Αφιέρωμα: Ταξιδεύοντας με ποδήλατο. Ποδηλατικά ταξίδια στην Ελλάδα & τον κόσμο.
Η μαγεία του να ταξιδεύεις αργά, να απορροφάς κάθε μέτρο της διαδρομής, κάθε ήχο πουλιών και ζώων, κάθε μυρωδιά της φύσης, και την φιλοξενία των ανθρώπων, όλα αυτά είναι που κάνουν το ποδήλατο το καλύτερο μέσο ταξιδιού. Όταν ταξιδεύεις με άλλα μέσα το ταξίδι είναι ο προορισμός, ενώ με το ποδήλατο ο προορισμός είναι κάτι σαν το τέλος του ταξιδιού.
Ομιλητές:
Κώστας Γιαλαμάς, Βίκυ Αγγελίδου, Κώστας Μαυρίδης,

Bubbles
Bubbles (Photo credit: the Magnificent Octopus)
Κυριακή 13/5
11:00 Εκδρομή & πικ νικ στο φράγμα της Θέρμης
Συναντιόμαστε στις 11:00 στο χώρο του φεστιβάλ.  Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6972720466 Μαριανίνα, 6973393122 Βίκυ
Διαδρομή εύκολη, με λίγες ανηφόρες, περίπου 20 km.
Απαραίτητος εξοπλισμός: Καπέλο, γυαλιά, αντηλιακό, νερό, προτείνονται κράνος & εφεδρική σαμπρέλα για όσους έχουν και…φαγητό!
17:30 Συμμετοχή στην Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία
Μετά το πικ νικ μας ξεκινάμε από το φράγμα της Θέρμης με προορισμό το Άγαλμα του  Βενιζέλου για να πάρουμε μέρος στην πανελλαδική ποδηλατοπορέια.
Στο χώρο καθ’όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα λειτουργεί μπαρ με αναψυκτικά και σνακ, ενώ υπάρχει χώρος στο μπαλκόνι για τα ποδήλατά μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...