Μετά το τρίμηνο «λουκέτο» - Κατά 40% η αύξηση για στέγαση στις φοιτητικές εστίες - Δυο-δυο στα δωμάτια οι φοιτητές- Ποιος είναι ο απολογισμός μετά το κλείσιμο και ποιο είναι «τοπίο» μεταξύ Πελεγρίνη-Μπερτσιμά εν όψει πρυτανικών εκλογών
Μετεγγραφές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε άλλα περιφερειακά Πανεπιστήμια που δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα λειτουργίας φαίνεται ότι ζητούν οι φοιτητές για πρώτη φορά στην ιστορία των μετεγγραφών. «Πόλος έλξης» και ταυτόχρονα δύσκολος στόχος για να τον πετύχεις ήταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ωστόσο μετά το τρίμηνο «λουκέτο» στο ΕΚΠΑ λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων αρκετοί φοιτητές ζητούν πληροφορίες πως μπορούν να «εγκαταλείψουν» το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο στη χώρα και να σπουδάσουν σε άλλα Ιδρύματα.
«Ηδη έχουμε ερωτήσεις για μετεγγραφές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών», λέει στο protothema.gr ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου.
Ο πρύτανης, πάντως, περιγράφει με γκρίζα χρώματα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Πανεπιστήμια, θεωρώντας ότι η επόμενη χρονιά θα αναδείξει πολλά προβλήματα. Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά, αν ήταν διαφορετικό το σύστημα εισαγωγής και ο υποψήφιος επέλεγε επί της ουσίας σε ποιο Ίδρυμα θα πήγαινε πολλά Πανεπιστήμια θα έπρεπε να κάνουν διαφημίσεις, όπως άλλωστε γίνεται και στο εξωτερικό για να προσελκύσουν σπουδαστές από τη χώρα ή άλλες χώρες.
Σε ό,τι αφορά στην Κρήτη ο κ. Στεφάνου ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα στέγασης είναι τόσο μεγάλο που οι φοιτητές δεν μπορούν να μείνουν στην Κρήτη, καθώς η παιδεία δεν είναι τελικά δωρεάν, όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρύτανης. Και εξηγεί απαιτούνται περί τα 800 ευρώ για να ζήσει ένας φοιτητής στο Ρέθυμνο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαβιώσει εδώ και να έρχεται μόνο στην εξεταστική. Η ζήτηση για στέγαση στη φοιτητική εστία έχει αυξηθεί κατά 40%, επισημαίνει ο κ. Στεφάνου, με αποτέλεσμα, στα δωμάτια που έχουν φτιαχτεί για έναν φοιτητή, από ανάγκη να στεγάζουμε δύο. Μεγάλη αύξηση έχει και η ζήτηση για σίτιση στις φοιτητικές λέσχες σε σχέση με πέρυσι, αλλά στο θέμα αυτό δεν έχει προκύψει ακόμα μεγάλο πρόβλημα, επισημαίνει ο πρύτανης. Το πρόβλημα της στέγασης είναι τόσο μεγάλο σχεδόν στο σύνολο των Ιδρυμάτων που αναμένεται να αποτελέσει και θέμα στη Σύνοδο των πρυτανέων, προκειμένου βρεθεί τρόπος να αντιμετωπισθεί.
Το μέγεθος του προβλήματος είναι τόσο μεγάλο, συνεχίζει, καθώς ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί κατά 15% που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα ταμειακά υπόλοιπα, προκειμένου να πληρώσουμε στην ουσία το ηλεκτρικό, τη θέρμανση και γενικότερα τα αναλώσιμα υλικά, για τις διδακτικές ανάγκες.
Στο πρόβλημα επιβίωσης των Πανεπιστημίων εστιάζει και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρις Τσιάρτας. «Η επόμενη ημέρα» είναι ήδη εδώ για τα Πανεπιστήμια, επισημαίνοντας ότι πρέπει να σταματήσει η παιδεία να είναι τμήμα του μνημονίου. Επισημαίνει ακόμα ότι πρέπει να ζητηθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα έκτακτη επιχορήγηση με ποσοστό για την περιφέρεια, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο άλλης μείωσης , αλλιώς τίθεται θέμα λειτουργίας των Ιδρυμάτων.
Σε ό,τι αφορά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η απόφαση της Συγκλήτου να μη χαθεί το χειμερινό εξάμηνο έδωσε «ανάσα» στους φοιτητές. Ωστόσο η διδασκαλία των μαθημάτων θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο ενώ οι εξετάσεις θα διενεργηθούν έως τις 9 Αυγούστου, ανάλογα με το τι θα αποφασίσει η κάθε σχολή.
Για πρώτη φορά, επίσης, αποφασίζεται να «χαθεί» το εξάμηνο, στη Νομική σχολή, η οποία διαφοροποιήθηκε από την Σύγκλητο. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές κάθε ακαδημαϊκού έτους της Νομικής κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου θα διδαχθούν μόνο δύο υποχρεωτικά –προαπαιτούμενα μαθήματα από το τρέχον χειμερινό εξάμηνο, και τα υπόλοιπα δύο υποχρεωτικά θα τα διδαχθούν κατά το χειμερινό εξάμηνο του 2014-15.
Το ρήγμα ωστόσο είναι βαθύ κυρίως μεταξύ των διοικητικών , που από την αρχή έχει λάβει διαστάσεις «εμφυλίου» αλλά και μεταξύ του πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη και του Συμβουλίου Διοίκησης που τον κατηγορεί για χάσιμο άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ. Εάν προστεθούν και τα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν από τη διαθεσιμότητα κάποιων υπαλλήλων το «κοκτέιλ» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών παραμένει εκρηκτικό. Για οικονομική ζημιά ύψους άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ που προκάλεσε στο ΕΚΠΑ κατηγορεί ο προέδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ καθηγητής Δ. Μπερτσιμάς εκ μέρους του Συμβουλίου τον πρύτανη Θ. Πελεγρίνη.
Σε επιστολή του προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ, επισημαίνει ότι ο πρύτανης Θ. Πελεγρίνης «έχασε περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ από ζημίες του χαρτοφυλακίου κινητών αξιών, όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΚΠΑ είναι 18 εκατομμύρια ευρώ. Από τις ζημίες αυτές, 6.704.588,07 ευρώ μόνον προέρχονται από την «αναγκαστική» διαχείριση της ΤτΕ κατά το PSI και οι υπόλοιπες από διαχείριση του χαρτοφυλακίου από τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου των οποίων προΐσταται. Ο κ. Πελεγρίνης έκανε λόγο για « πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο» ενώ αναμένονται νέα στοιχεία ενόψει και των πρυτανικών εκλογών που θα γίνουν την άνοιξη του 2014.
Στο «μείγμα» αναμένεται να προστεθεί και η δικαστική οδός που θα επιλέξουν κάποιοι για πλαστά πτυχία και άλλα συναφή στο πλαίσιο του μέτρου της διαθεσιμότητας με αποτέλεσμα τα φαινόμενα της ανομίας να συνθέτουν μία συνολικότερη εικόνα παρακμής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επιπλέον στοιχείο της κατάστασης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι η τάση που καταγράφει μειοψηφικές ομάδες συνήθως από αριστερά σχήματα να λαμβάνουν αποφάσεις , όπως τελευταία η κατάληψη της Φιλοσοφικής σχολής, και μάλιστα αμέσως μετά την απόφαση να αρθεί το «λουκέτο» στο Ιδρυμα, χωρίς να ξεσηκώνονται αντιδράσεις.
Ένα ακόμα αρνητικό που θα καταδείξει η «επόμενη ημέρα» στο Καποδιστριακό είναι και η έλλειψη εκατομμυρίων ευρώ από ερευνητικά προγράμματα που δεν έγιναν ποτέ, ενώ κάποιοι πανεπιστημιακοί κάνουν λόγο και «για υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει και δεν φανήκαμε αντάξιοι σε προγράμματα που ηγούμαστε ως χώρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου