Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Με κοινωνικά κριτήρια οι μετεγγραφές των φοιτητών

Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση ενημέρωσε τη Βουλή ο υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που δε μπορούν να αλλάξουν πόλη για να φοιτήσουν στις σχολές που πέρασαν. Τα έξοδα τεράστια και πολλές οικογένειες δε μπορούν να αντεπεξέλθουν. Αυτό ήταν και το ερώτημα εννέα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Παιδείας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν την ερώτηση, με επικεφαλής τον Χρήστο Μαντά, έχουν ζητούν από το υπουργείο να αντιμετωπίσει το ζήτημα και να επαναφέρει τη διαδικασία των μετεγγραφών, δεδομένου ότι το σύστημα της εισαγωγής δια των ειδικών κατηγοριών δεν αντιμετωπίζει επαρκώς το πρόβλημα, γιατί στις κατηγορίες αυτές δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα ως αυτόνομο κριτήριο, αλλά μόνο σε σχέση με κριτήρια όπως αυτό της πολυτεκνίας.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος απάντησε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέπει τη μεταγραφή των φοιτητών από το τμήμα εγγραφής σε άλλο, με κοινωνικά κριτήρια.

Στο έγγραφο, που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας παραθέτει το πλαίσιο για την προσφορά σίτισης και στέγασης στους φοιτητές, θυμίζοντας ότι οι αρμοδιότητες, ο εξοπλισμός και το προσωπικό των Φοιτητικών- Σπουδαστικών Εστιών έχουν μεταφερθεί στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Σχετικά με τη σίτιση των φοιτητών των ΑΕΙ, ο κ. Αρβανιτόπουλος επισημαίνει ότι η ετήσια επιχορήγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για το τρέχον έτος έχει ανακαθοριστεί στο ποσό των 30 εκατ. ευρώ για τα Πανεπιστήμια και στο ποσό των 20,5 εκατ. ευρώ για τα ΤΕΙ.

Ποσοστό 80% επί του συνόλου της χρηματοδότησης έχει ήδη δοθεί. Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη ζητήσει, από τον περασμένο Οκτώβριο, τη χορήγηση ποσοστού διάθεσης 100% των συγκεκριμένων πιστώσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των φοιτητών των ΑΕΙ της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...