Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Προγράμματα κατάρτισης και εξειδίκευσης νέων επιστημόνων στην αγροτική επιχειρηματικότητα

Απάντηση του Υπουργού στον Λ. Αυγενάκη

 Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης καταθέτοντας Κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη έφερε στη Βουλή το «ζήτημα της εξαγωγής νέων επιστημόνων από την Ελλάδα  και την ανάγκη στήριξης τους».

Ο Υπουργός, ανταποκρινόμενος στην παρέμβαση του Βουλευτή υπογράμμισε τα εξής: «Η κατάρτιση και εξειδίκευση νέων γεωτεχνικών επιστημόνων, η στήριξη νέων αλλά και ανέργων που επιθυμούν να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στην ύπαιθρο και να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα, αποτελούν θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), στο πλαίσιο της στρατηγικής του και να καταστεί και πάλι η ελληνική γεωργία ένας βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΑΑΤ στηρίζει τα ακόλουθα:
-Μεταπτυχιακές σπουδές  και ερευνητικές δραστηριότητες  στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο  Χανίων, σε τομείς όπως Οικονομικά  των Επιχειρήσεων & Διαχείρισης,  Γεωπληροφορική στη Διαχείριση  Περιβάλλοντος, Ποιότητα Τροφίμων & Χημεία Φυσικών Προϊόντων, αειφορική Γεωργία κλπ.
- Εκπαιδευτικά σεμινάρια από  τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ(ΕΘΙΑΓΕ) για θέματα  ασφάλειας τροφίμων, μεθόδους ανάλυσης  τροφίμων, βιολογικής καλλιέργειας  ελιάς, καινοτόμων μεθόδων άρδευσης  και ολοκληρωμένης διαχείρισης  καλλιεργειών.
-Πρόσληψη Γεωπόνων, Κτηνιάτρων, Ιχθυολόγων, Δασολόγων, Τεχνολόγων  Γεωπονίας, Τεχνολόγων Τροφίμων & Διατροφής, Τεχνολόγων Δημόσιας Υγιεινής και Δασοπόνων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου περιορισμένου χρόνου, για ένα έτος, για λόγους πρακτικής άσκησης.
-Μίσθωση δημόσιας  γεωργικής γης, μεταξύ άλλων,  σε νέους πτυχιούχους γεωτεχνικής  σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) ημεδαπής  ή αλλοδαπής, σε νέους έως  35 ετών αλλά και ανέργους, βάσει  συγκεκριμένης μοριοδότησης, με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο 100 στρέμματα ανά άτομο.
Μέχρι σήμερα από το σύνολο των 3.937 οριστικών αιτήσεων όλων των  κατηγοριών που έχουν υποβληθεί  στον ΟΠΕΚΕ:
-627 αιτήσεις υποβλήθηκαν  από νέους έως 35 ετών με πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής
-1361 αιτήσεις από ανέργους  εγγεγραμμένους στα αρχεία του  ΟΑΕΔ και
-1.204 αιτήσεις από νέους  έως 35 ετών.
Αξίζει να σημειωθεί  ότι, το ποσοστό της κατηγορίας «νέοι  ηλικίας έως 35 ετών με πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπή» ανέρχεται περίπου σε 16%, ενώ το ποσοστό αυτών που έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις μίσθωσης ανέρχεται σε 46% επί του συνόλου των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί σε όλη τη χώρα. Η υποστήριξη των νέων επιστημόνων αλλά και γενικότερα των νέων της χώρας μας, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της επιστημονικής προόδου και της καινοτομίας, αποτελεί για το ΥΠΑΑΤ ένα από τα θεμέλια για την ανάπτυξη της γεωργίας αλλά και της Ελληνικής περιφέρειας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...