«Ζημιωμένοι στο τέλος θα βγούμε μόνο εμείς» λένε για τα κλειστά Πανεπιστήμια
Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο λόγω της παρατεταμένης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων των Ιδρυμάτων.
Η απεργία, αν και σεβαστή, έχει δημιουργήσει αναστάτωση και σειρά προβλημάτων αναφέρουν αρκετοί φοιτητές που μίλησαν στα «ΝΕΑ», εκφράζοντας την αγωνία τους για την καθυστέρηση στις σπουδές τους.
Οπως εξηγούν, νέοι που φοιτούν μακριά από τον τόπο διαμονής τους επιβαρύνουν οικονομικά τις οικογένειές τους χωρίς να παρακολουθούν μαθήματα. Φοιτητές επί πτυχίω που είχαν προγραμματίσει να κάνουν μεταπτυχιακά χάνουν τις προθεσμίες αφού δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις ή να ορκιστούν. Αλλοι έχουν χάσει τις εξεταστικές τους και κινδυνεύουν να χάσουν και το εξάμηνο. «Ζημιωμένοι στο τέλος θα βγούμε μόνο εμείς», σημειώνουν αρκετοί φοιτητές.
«Ενας ολόκληρος μήνας μαθημάτων έχει πάει πίσω. Εχουμε ήδη χάσει την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Ειδικά στις Ιατρικές Σχολές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εργαστήρια και κλινικές», λέει η Ειρήνη Παρασύρη από το Ηράκλειο της Κρήτης η οποία φοιτά στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οπως προσθέτει, οι κινητοποιήσεις προκαλούν σοβαρές παρενέργειες ειδικά στους φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους. Η αβεβαιότητα και η σύγχυση ειδικά σε αυτή την κατηγορία φοιτητών είναι μεγάλη.
Αλλος φοιτητής από την Κρήτη λέει ότι υπάρχουν νέοι που φοιτούν στο ΕΜΠ και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αυτή την περίοδο είναι εντελώς μπερδεμένοι. «Δεν ξέρουν τι να κάνουν. Πολλοί αναρωτιούνται αν είναι καλύτερο να γυρίσουν για λίγο στους δικούς τους στην Κρήτη ή να μείνουν εδώ αναμένοντας. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι αυτά τα παιδιά ήρθαν στην Αθήνα για να σπουδάσουν».
Παρόμοια άποψη διατυπώνει και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια (στον νομικό τομέα) της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρύσα Καλλέργη. Είναι και αυτή φοιτήτρια που σπουδάζει μακριά από τον τόπο της, το Ηράκλειο Κρήτης. «Αυτό το διάστημα γράφω τη διπλωματική μου. Ωστόσο, το σπουδαστήριο είναι κλειστό, οι βιβλιοθήκες κλειστές και οι καθηγητές δεν πραγματοποιούν τις ακροάσεις. Αυτά είναι τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει σε μένα οι κινητοποιήσεις των διοικητικών».
Προσθέτει δε ότι σειρά προβλημάτων αντιμετωπίζουν και πολλοί άλλοι φοιτητές. «Δεν έγινε η εξεταστική για τους προπτυχιακούς. Υπάρχει πιθανότητα να χάσουν και το εξάμηνο. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι. Τώρα κάνουν έξοδα περιττά. Γι' αυτό, όπως έχω μάθει, πολλά παιδιά από την Κρήτη αυτό το διάστημα κατέβηκαν κάτω για να μη ζημιώνουν την οικογένειά τους. Δεν είναι μόνο το ενοίκιο που τους επιβαρύνει αλλά και τα έξοδα για μετακινήσεις, φαγητό κ.λπ.».
Η κ. Καλλέργη σημειώνει πως οι φοιτητές κατανοούν ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους. «Ομως είναι ακραίες οι λύσεις στις οποίες καταφεύγουν. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι τα δικαιώματά μας τελειώνουν εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα των άλλων. Κατά την άποψή μου, στη συγκεκριμένη περίπτωση το δικαίωμα στην εκπαίδευση έχει καταλυθεί. Κι αυτό διότι στο Πανεπιστήμιο δεν λειτουργεί τίποτα. Σίγουρα θα μπορούσε να βρεθεί μια μέση λύση».
ΟΙ ΑΤΥΧΟΙ. Ακόμη πιο οδυνηρές είναι οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των Πανεπιστημίων για τους επί πτυχίω φοιτητές. Είναι οι μεγάλοι «άτυχοι». «Σίγουρα γι' αυτά τα παιδιά το πρόβλημα είναι εντονότερο. Κάποιοι είχαν προγραμματίσει να κάνουν μεταπτυχιακό. Περίμεναν ότι τώρα θα έπαιρναν το πτυχίο τους. Ομως αυτό δεν γίνεται και τώρα αναγκαστικά χάνουν τις προθεσμίες για να δηλώσουν συμμετοχή, και χάνουν και τη θέση» λέει η φοιτήτρια της Οδοντιατρικής στο Καποδιστριακό Αθηνών Ειρήνη Παρασύρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου