Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Όλα τα σενάρια για τις καταργήσεις & συγχωνεύσεις ΑΕΙ &ΤΕΙ!

To τελευταίο διάστημα ακούγονται διάφορα σχετικά με το σχέδιο ''Αθηνά'' στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Η Συντακτική ομάδα του foititesnews.blogspot.gr μετά από πολλές ημέρες έρευνας και συνεχών ερωτήσεων σας αποκαλύπτει το τελικό σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας.
Όπως όλα δείχνουν η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Γενάρη του 2013, πράγμα που σημαίνει ότι οι τελειόφοιτοι Λυκείου θα παραλάβουν μηχανογραφικό με περίπου 140 σχολές λιγότερες,ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας τουλάχιστον για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 ο αριθμός των εισακτέων δεν θα μειωθεί..

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ το σχέδιο ''Αθηνά΄΄:

Σύμφωνα με τα στοιχεία φαίνεται να καταργούνται ολοκληρωτικά τα ΑΕΙ: Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που έχει στα χέρια του το υπουργείο Παιδείας κατέληγαν στο ότι, τα δύο Τμήματα του Παν. Στερεάς Ελλάδας θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενσωματωθούν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, λόγω ύπαρξης συναφών Τμημάτων σε αυτά, ενώ οι σχολές του Δυτικής Ελλάδας θα μπορούσαν να επανέλθουν στο Παν. Ιωαννίνων.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Τα Τμήματα της Φλώρινας ενσωματώνονται εύκολα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα δύο Τμήματα Μηχανικών στην Κοζάνη δεν έχουν υποδομές και δεν θεωρούνται βιώσιμα.Φαίνεται λοιπόν το υπουργείο να υιοθετεί την μελέτη αυτή και να βάζει οριστικό λουκέτο στα 4 προαναφερθείσα ΑΕΙ. Θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις και στα ΑΕΙ Πελοποννήσου, Αιγαίου, Θράκης και Θεσσαλίας.Οσο αφορά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τα δημοσιεύματα δίνουν διάφορα σενάρια,το επικρατέστερο είναι οτι θα υπάρξει σημαντική μείωση τμημάτων χαρακτηριστικό σύμφωνα με πληροφορίες στην Μυτιλήνη από τα 6 τμήματα φαίνεται να μένουν μόνο 3. Από το σχέδιο ''Αθηνά'' δεν θα γλυτώσουν και τα μεγάλα ΑΕΙ όπως της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας.. Σύμφωνα με το σχέδιο φαίνεται οτι τα ΤΕΙ θα ''εξαφανιστούν'' από τον χάρτη, καθώς μεγάλο μέρος θα καταργηθεί καθώς είτε δεν έχουν σαφές γνωστικό αντικείμενο, είτε δεν προσελκύουν φοιτητές..Τα εναπομείναντα ΤΕΙ φαίνεται να συγχωνεύονται με τα ΑΕΙ τα οποία έχουν ίδιο αντικείμενο σπουδών, δημιουργώντας έτσι πανεπιστήμια -μαμούθ, χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου τονίζουν οτι από τα 24 ΑΕΙ σκοπός είναι να μείνουν μόνο 10!! Μάλιστα λένε ότι η διασπορά των τμημάτων είναι μεγάλη Αριστοτέλειο 40 τμήματα σε 3 πόλεις(σύμφωνα με το σχέδιο θα υπάρξουν συγχωνεύσεις τμημάτων και συμμάζεμα τους σε μία πόλη) το ΑΕΙ Θράκης 20 τμήματα σε 4 πόλεις(ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θα γίνει με το συγκεκριμένο ΑΕΙ το σίγουρο είναι οτι θα υπάρξουν συγχωνεύσεις) Πανεπιστήμιο Αιγαίου 17 τμήματα σε 6 πόλεις( εδώ το υπουργείο προβληματίζεται για το πως θα συρρικνώσει τις πόλεις, το σενάριο για ΄΄μάζεμα΄΄ όλων των σχολών σε Μυτιλήνη και Ρόδο οπώς κάποιοι διέδιδαν δεν έχει καν συζητηθεί, το σενάριο μιλά για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών και στο ΑΕΙ Αιγαίου.Πανεπιστήμιο Κρήτης 17 τμήματα σε 2 πόλεις εδώ το σενάριο μιλά για απορρόφηση του ΤΕΙ Κρήτης απο το ΑΕΙ Κρήτης.Πανεπιστήμιο Θεσσάλιας 16 τμήματα σε 4 πόλεις, σε αυτό το ΑΕΙ φαίνεται να ΄΄ μαζεύεται ΄΄ σε λιγότερες πόλεις.
Σύμφωνα με το Υπουργείο παιδείας για τις τελικές αποφάσεις θα παρθούν υπόψιν 3 βασικές προδιαγραφές

Στη Θεματική, όπου θα συγχωνευθούν τμήματα για να αποτελέσουν στη συνέχεια διευρυμένες ακαδημαϊκές μονάδες

Στη χωροταξική, που θα σημάνει μετακινήσεις πολλών «αδύναμων» σχολών προς σχολές ελκυστικότερες, σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

Στη Διοικητική, όπου ολόκληρα ΑΕΙ θα ενσωματωθούν σε άλλα με παρόμοια θεματική κατεύθυνση.
Το ''αγκάθι'' παραμένει τι θα γίνει με όσους ήδη φοιτούν σε τμήματα που θα καταργηθούν η συγχωνευτούν, ενώ αρχικά το σενάριο έλεγε οτι θα τους δοθεί ο κατάλληλος χρόνος να αποφοιτήσουν, ελέω τρόικας και περικοπών το σχέδιο αυτό φαίνεται να εγκαταλείπεται.Φαίνεται λοιπόν να καταλήγουν στο σενάριο οι φοιτητές των τμημάτων να μεταφέρονται σε ομοειδή επιστημονικά αντικείμενα, των πανεπιστημίων υποδοχής.Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι τι θα γίνει με τα μαθήματα που έχουν δώσει η χρωστούν;

Το σίγουρο είναι οτι κάποια ΤΕΙ και ΑΕΙ έπρεπε να κλείσουν αλλά δεν μιλάμε ποια για απλο συμμάζεμα αλλά για να Αρμαγεδδών στην παιδεία..με σημαντικές απώλειες για τοπικές οικονομίες αρκετών πόλεων της χώρας, όλα δείχνουν οτι θα έχουμε δυναμικές κινητοποιήσεις απο τοπικούς φορείς, για το εαν αντιδράσουν οι φοιτητές κανείς δεν το ξερει..αν σηκωθούν απο τον καναπέ ίσως...!
foititesnews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...