Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Κατάληψη του Πύργου της Πίζας και του Κολοσσαίου από φοιτητές

leaningtowerImage by mauri212 via Flickr
Ιταλοί φοιτητές κατέλαβαν, σήμερα, τον διάσημο Πύργο της Πίζας στην Τοσκάνη και το Κολοσσαίο στη Ρώμη, ενώ έχουν αποκλείσει πολλούς δρόμους και σιδηροδρομικούς σταθμούς διαμαρτυρόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις των Πανεπιστημίων, που προβλέπει η παραπαίουσα κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Παράλληλα, χιλιάδες φοιτητές πραγματοποίησαν μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας σε πολλές ιταλικές πόλεις, ενώ κατέλαβαν και πολλά πανεπιστημιακά κτίρια.
Στις πορείες της Φλορεντίας ένας φοιτητής τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια συμπλοκών με την αστυνομία, ενώ οι άλλες διαδηλώσεις εξελίχθηκαν ομαλά χωρίς επεισόδια, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μμε.
«Θα μπλοκάρουμε τις μεταρρυθμίσεις», φώναζαν οι φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα του κοινοβουλίου, στη Ρώμη, κρατώντας πανώ με αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ πανώ με το σύνθημα «όχι στη μεταρρύθμιση» έχουν αναρτήσει οι φοιτητές τόσο στον Πύργο της Πίζας, όσο και στο Κολοσσαίο.
Η μεταρρύθμιση
Αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, η ιταλική κυβέρνηση υιοθέτησε πολλούς νόμους σε δύο χρόνια θητείας, οι οποίοι έχουν ως συνέπεια την περικοπή 9 δισεκατομμυρίων ευρώ και 130.000 θέσεων εργασίας στον τομέα της παιδείας την πενταετία 2009-2013.
Η μεταρρύθμιση του πανεπιστημίου προβλέπει κυρίως τη συγχώνευση των πιο μικρών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, την είσοδο στα διοικητικά συμβούλια ειδικών εκτός του ακαδημαϊκού κόσμου και τη μείωση της θητείας των πρυτάνεων.
Οι επικριτές της κρίνουν ότι αποσκοπεί κυρίως στην εξοικονόμηση χρημάτων, για παράδειγμα μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων καθορισμένου χρόνου εργασίας δεκάδων χιλιάδων ερευνητών.
Χθες σημειώθηκαν συμπλοκές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων μεταξύ των φοιτητών και των δυνάμεων της αστυνομίας, κυρίως στο κέντρο της Ρώμης.
Στις 17 Νοεμβρίου δεκάδες χιλιάδες φοιτητές είχαν διαδηλώσει κατά της μεταρρύθμισης στις μεγάλες ιταλικές πόλεις (Ρώμη, Μιλάνο, Φλωρεντία, Παλέρμο).
Η μεταρρύθμιση του πανεπιστημίου αναμένεται να ψηφιστεί στις 30 Νοεμβρίου από τη Βουλή και το κείμενο μπορεί να επανέλθει για άλλη μια φορά στη Γερουσία για μια τρίτη και τελευταία ανάγνωση, αν το κείμενο που θα υιοθετηθεί από τη Βουλή είναι διαφορετικό από αυτό που ψηφίστηκε το καλοκαίρι από τη Γερουσία.
www.kathimerini.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...