Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Οι τελικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών: «Βυθίζονται» οι βάσεις

Πτώση έως και 300 μόρια στις Νομικές και 500 - 600 στις Πολυτεχνικές - Άνοδος για όλες τις Στρατιωτικές Σχολές - Πιο εύκολη η εισαγωγή στα υψηλόβαθμα τμήματα των ΤΕΙ - Δείτε πού πέφτουν και πού ανεβαίνουν - Συμεών Κεδίκογλου: Από το Σεπτέμβριο το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Από 300 έως και 500 λιγότερα μόρια σε σχέση με πέρυσι θα χρειαστούν οι υποψήφιοι που διεκδικούν μια θέση στις Νομικές και τις Πολυτεχνικές σχολές.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν πως φέτος οι βάσεις θα είναι... ασανσέρ, αφού σε άλλα τμήματα θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία και σε άλλα θα σημειώσουν πτώση.

Τι σημαίνει αυτό; Βουτιά στις βάσεις εισαγωγής δεκάδων τμημάτων υψηλής και μεσαίας ζήτησης, ακόμη και αυτών που εδρεύουν σε μεγάλα αστικά κέντρα και άνοδο των βάσεων σε σχεδόν όλα τα στρατιωτικά, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των θέσεων.

Έπειτα από την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων με τις προτιμήσεις για τις σχολές των ΑΕΙ - ΤΕΙ ολοκληρώνεται, σε μεγάλο βαθμό, το παζλ των βάσεων των πανελλαδικών εξετάσεων και η αγωνία των υποψηφίων φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της.

Όπως καταγράφει το ρεπορτάζ του «Έθνους», όσοι στοχεύουν σε μια θέση σε υψηλόβαθμα τμήματα, ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο, θα πρέπει να περιμένουν πτώση στις βάσεις που μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει ακόμα τα 700 μόρια.

Στις μεσαίας ζήτησης σχολές, όπου ενδεχομένως να οδηγηθούν πολλοί υποψήφιοι που δε θα μπουν στις σχολές της αρεσκείας τους, θα σημειωθεί επίσης πτώση.

Μικρή μείωση θα σημειωθεί στις βάσεις εισαγωγής στα Παιδαγωγικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ στα τμήματα της επαρχίας δεν αναμένεται μεταβολή. Μικρή θα είναι και η πτώση στα τμήματα Φιλολογίας.

Οι φυσικομαθητικές σχολές και τμήματα μαθηματικών αναμένεται να σημειώσουν πτώση 400-500 μόρια. 500-600 μόρια λιγότερα θα χρειαστούν για εισαγωγή στις πολυτεχνικές σχολές.
Η βάση εισαγωγής στη σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ θα κυμανθεί από 21.200 έως 21.400 ενώ πέρυσι ήταν 21.699. Στην περιφέρεια, η πτώση θα φτάσει και τα 600 μόρια.

100-150 μόρια θα είναι η πτώση στις ιατρικές σχολές, μέχρι τα 300 θα φτάσουν για τις οδοντιατρικές, φαρμακευτικές και νοσηλευτικές σχολές.

Η Ιατρική Αθήνας αναμένεται να έχει και φέτος τη μεγαλύτερη βάση, περίπου 19.000 μόρια.

Καθοδικά θα κινηθούν και υψηλόβαθμες σχολές ΤΕΙ, εκείνες που «υπόσχονται» επαγγελματική αποκατάσταση.

Πτώση των βάσεων αναμένεται στις σχολές:
- Φυσικοθεραπείας
- Εργοθεραπείας
- Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής
- Διατροφής
- Διαιτολογίας

Ακόμη, 819 θα είναι φέτος οι εισακτέοι στις στρατιωτικές σχολές από 1.170 πέρυσι.
Σε αυτά τα τμήματα η πτώση δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 350 με 400 μόρια.

Στις στρατιωτικές σχολές, μετά τη μείωση των θέσεων εισαγωγής κατά 30% , έχουμε άνοδο των βάσεων. Εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 19.300 μόρια (πάνω και από την Ιατρική), πάνω από 19.200 θα χρειαστούν για εισαγωγή στο Οικονομικό (ΣΣΑΣ), ενώ για τη σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΟΠΛΑ) η βάση μπορεί να φτάσει τα 14.700.

Συμεών Κεδίκογλου: Από το Σεπτέμβριο το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ


Από το Σεπτέμβριο θα ισχύσουν όλες οι αλλαγές στο Λύκειο για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, είπε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συμεών Κεδίκογλου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega. «Στόχος είναι να αποσυνδεθεί το απολυτήριο του Λυκείου από τις πανελλαδικές εξετάσεις», τόνισε ο υφυπουργός σημειώνοντας πως το Λύκειο πρέπει να σταματήσει να είναι ένα τεράστιο φροντιστήριο.

Μάλιστα όπως υπογράμμισε ο Συμεών Κεδίκογλου «υπάρχουν σκέψεις να μετράνε οι βαθμοί από την Α' Λυκείου». Οι βαθμοί δηλαδή των τριών ετών του Λυκείου θα μετράνε με κάποιο συντελεστή για να βγαίνει ένας τελικός βαθμός.

Επίσης, τόνισε ότι θα αποσυνδέεται το απολυτήριο Λυκείου από τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Όσον αφορά στο τεχνικό λύκειο, ο υφυπουργός είπε πως «εισάγουμε το τέταρτο έτος μαθητείας. Αφού τελειώσει ένας μαθητής τα τρία χρόνια στο τεχνολογικό λύκειο, θα κάνει μαθητεία στην επιχείρηση πια, να βλέπει τα πράγματα από κοντά με μια μικρή αμοιβή».

Ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου σημείωσε ακόμη ότι από το υπουργείο Υγείας θα απορροφηθούν στην πλειονότητά τους (περίπου 1.300) οι 2.000 εκπαιδευτικοί, που εντάχθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, άλλοι 300 θα ενισχύσουν τους δήμους και από τους εναπομείναντες θα προσληφθούν ωρομίσθιοι στα ΙΕΚ, ενώ είπε ότι στο επόμενο στάδιο της διαθεσιμότητας θα ενταχθούν στο καθεστώς κάποιοι από τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ.

Ο υφυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν εκ νέου οριζόντια μέτρα σε όλα τα υπουργεία, λόγω καθυστέρησης στη διοικητική μεταρρύθμιση. «Δεν μπορώ να το αποκλείσω, γιατί αργήσαμε πάρα πολύ, πληρώνουμε το γεγονός ότι είχαμε επί έναν χρόνο σε αυτό το κρίσιμο υπουργείο υπουργό της ΔΗΜΑΡ, που δεν πίστευε και τόσο σε αυτή την αλλαγή και ό,τι δεν το κάνεις εγκαίρως σου έρχεται μετά με πολύ πιο σκληρό τρόπο» είπε.

Για το νομοσχέδιο της τεχνικής εκπαίδευσης, είπε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο «τομή», που έρχεται ύστερα από πέντε χρόνια διαλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...