Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Λ. Αυγενάκης: Στρατηγικός σχεδιασμός για τη συγκράτηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας από το ΥΠΕΚΑ

Με Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρη Αυγενάκη και με τίτλο... «εξαγωγή νέων επιστημόνων και ανάγκη κατάρτισης σχεδίου στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αξιοποίησης ορυκτού πλούτου και φυσικών πόρων» ζήτησε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο να προχωρήσει άμεσα σε στρατηγικό σχεδιασμό για τη συγκράτηση νέων επιστημόνων από εξαγωγή του πολύτιμου επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας.

Στην Κοινοβουλευτική παρέμβαση απαντά ο Υφυπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου δηλώνοντας τα παρακάτω: « Το ΥΠΕΚΑ προωθεί δυναμικά ειδικές πολιτικές για την ανάπτυξη των τομέων ενέργειας, εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, της βιώσιμης ανάπτυξης φυσικών πόρων και την χωροταξία με παράλληλες πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος. Ο τομέας έρευνας, εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) ήδη παρέχει εργασία σε εξειδικευμένους επιστήμονες και τεχνίτες στην περιοχή Πρίνου. Η δραστηριότητα αυτή διευρύνεται με τον εν εξελίξει διαγωνισμό εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις υπό παραχώρηση περιοχές Κατακόλου, Πατραϊκού Κόλπου και Ιωαννίνων (Open Door 2012). Επίσης με την πρόσφατη ανάδειξη της αναδόχου εταιρείας εκτέλεσης σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης στο Ιόνιο πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, αναμένεται να διευρυνθούν περαιτέρω οι περιοχές προς εκμετάλλευση, μέσω εντοπισμού νέων πετρελαιοπιθανών περιοχών. Στόχος είναι η ανεύρεση και εκμετάλλευση ικανών κοιτασμάτων, που να απορροφήσουν μεσο-μακροπρόθεσμα τμήμα της ήδη μεγάλης προσφοράς επιστημονικού δυναμικού από την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας. 
Υψίστης σημασίας για την επιτυχή έκβαση των παραπάνω είναι η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, για τις οποίες πέραν της προφανούς οικονομικής ανάπτυξης, προβλέπονται ιδιαίτερα αντισταθμιστικά οφέλη και αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων μέσω της εφαρμογής μεθόδων παρακολούθησης και σύγχρονων φιλικών τεχνολογικών λύσεων. Επίσης, σας αναφέρουμε ότι όλες οι ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν με στόχο τη προώθηση και την ομαλοποίηση της αγοράς των ΑΠΕ στη χώρα, καθώς και η διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (ΕΣΔ) για τις ΑΠΕ που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως όριζε η Οδηγία 2009/28/ΕΚ και αποτελεί τον χάρτη της ενεργειακής πορείας της χώρας, δημιουργούν κλίμα επενδυτικής εμπιστοσύνης, εξασφαλίζοντας στους νέους επιστήμονες θέσεις απασχόλησης στον εν λόγω τομέα. Ας σημειωθεί ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής από την ανασύστασή του το 2009, έχει δώσει εξέχουσα βαρύτητα στα θέματα του ορυκτού πλούτου αναγνωρίζοντας ότι η εξορυκτική βιομηχανία είναι σημαντική κινητήρια για την οικονομική ανάπτυξη και ότι η σωστή αξιοποίηση του φυσικού πλούτου μπορεί να αποτελέσει ένα από τα βασικά εφαλτήρια για την έξοδο της Χώρας μας από την πρωτοφανή κρίση που αντιμετωπίζει. Είναι προφανές ότι η έξοδος αυτή συνδυάζεται με θέσεις εργασίας, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και την περιφέρεια όπου επιστήμονες ποικίλων ειδικοτήτων της χώρας μας θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε σχετικούς με την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου τομείς όπως π.χ. έρευνας, μελετών, εφαρμογής νέων καινοτόμων τεχνολογιών εξόρυξης, μεταποίησης πρώτων υλών, περιβαλλοντολογικά κλπ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...