Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Φθηνότερα έως και 30% τα "φοιτητόσπιτα"

Πτώση έως και 30% σε σχέση με πέρυσι καταγράφουν οι τιμές των διαμερισμάτων που προορίζονται για ενοικίαση από φοιτητές. Η μεγάλη προσφορά ακινήτων σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση πιέζουν προς τα κάτω το κόστος της φοιτητικής στέγης σε όλη την Ελλάδα και παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να διαπραγματευτούν με τους ιδιοκτήτες και να πετύχουν ακόμα χαμηλότερα μισθώματα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων την περασμένη Δευτέρα, οι νέοι φοιτητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε πόλεις μακριά από το σπίτι τους ρίχτηκαν στο κυνήγι για την ανεύρεση ενός αξιοπρεπούς καταλύματος σε λογική τιμή. Οπως σημειώνουν οι επαγγελματίες του χώρου των ακινήτων, φέτος η φοιτητική στέγη είναι φτηνότερη από τις προηγούμενες χρονιές, αλλά όχι απαραιτήτως φτηνή, καθώς το ύψος του μισθώματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η θέση του ακινήτου, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, οι παροχές που διαθέτει κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζουν ότι οι φοιτητές και οι γονείς τους θα πρέπει να κάνουν μια σωστή έρευνα αγοράς και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν υπογράψουν, αφού σπίτια υπάρχουν πολλά και δεν έχουν κανέναν λόγο να βιάζονται.

Αθήνα: μεγάλη προσφορά
Μειωμένες κατά 10% έως 15% σε σχέση με πέρυσι είναι οι τιμές των μισθωμάτων στις κατοικίες που προορίζονται για ενοικίαση σε φοιτητές δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής» η Ασημένια Χαρμπαλή, γενική γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής. «Υπάρχει μεγάλη προσφορά ακινήτων. Εκείνα που είναι δίπλα στα πανεπιστήμια και στις σχολές είναι λίγο πιο τσιμπημένα από τα άλλα. Εγώ θα πρότεινα στους φοιτητές να μην ψάχνουν οπωσδήποτε σπίτι έξω από τα πανεπιστήμια αλλά μπορούν να βρουν κάτι πιο οικονομικό σε τρεις ή πέντε δρόμους παρακάτω» υπογραμμίζει η κ. Χαρμπαλή.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ενδεικτικά αναφέρει ότι σχετικά κοντά στα πανεπιστήμια οι γκαρσονιέρες στοιχίζουν 250 με 300 ευρώ και τα δυάρια 300 με 400 ευρώ. Καλύτερες είναι οι τιμές σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια, το Κουκάκι, τα Κάτω Πετράλωνα, ο Νέος Κόσμος, οι Αμπελόκηποι, η Πανόρμου, η Κυψέλη, το Γαλάτσι, τα Πατήσια, καθώς και ο Πειραιάς. Μια καλή λύση, λέει η ίδια, είναι η συγκατοίκηση σε μεγαλύτερα διαμερίσματα. Για παράδειγμα, δύο ή τρεις φοιτητές μπορούν να μοιραστούν ένα τριάρι με συνολικό μηνιαίο μίσθωμα 380 - 400 ευρώ.

Τέλος, η κ. Χαρμπαλή υπογραμμίζει ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει να κλείνουν το πρώτο σπίτι που θα βρουν, να το ελέγχουν προσεκτικά και να μην προκαταβάλλουν χρήματα σε δήθεν γραφεία πληροφοριών, αλλά να αναζητούν νόμιμους μεσίτες μέσα από το portal του Συλλόγου Μεσιτών (e-akinita.gr).

Θεσσαλονίκη: Τούμπα, Χαριλάου τα φθηνά
Πτώση ύψους 10% σε σύγκριση με το 2011 και περίπου 30% με σύγκριση με προηγούμενα χρόνια καταγράφει το ύψος των μισθωμάτων στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνει ο Αγγελος Πασαλίδης, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών της πόλης. Οπως αναφέρει, οι τιμές των ακινήτων που ζητούν οι φοιτητές παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις, ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα, στο τμήμα του κέντρου πάνω από την Εγνατία οδό οι γκαρσονιέρες νοικιάζονται προς 250 - 380 ευρώ τον μήνα, τα δυάρια μεταξύ 350 - 450 ευρώ και τα μεγαλύτερα διαμερίσματα από 400 έως 500 ευρώ. Ακόμη υψηλότερα είναι τα μισθώματα στην περιοχή κάτω από την Εγνατία.

Αντίθετα, φτηνότερα προς ενοικίαση σπίτια υπάρχουν στις περιοχές της λεωφόρου Στρατού, της Δελφών, της Μπότσαρη και του Φαλήρου, με τις τιμές να κυμαίνονται από 250 έως 300 ευρώ μηνιαίως για τις γκαρσονιέρες, 300 έως 380 ευρώ για τα δυάρια και από 400 έως 500 ευρώ για τα μεγαλύτερα διαμερίσματα. Τέλος, στην περιοχή της Τούμπας οι τιμές μίσθωσης κυμαίνονται μεταξύ 5 - 8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ στη Χαριλάου τα ενοίκια των κατοικιών βρίσκονται γύρω στα 6 ευρώ το τετραγωνικό.

Πάτρα: από 150 ευρώ
Σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κυμαίνεται το κόστος της φοιτητικής στέγης στην Πάτρα αναφέρει στην «Espresso της Κυριακής» η μεσίτρια Ιωάννα Κοπανιτσάνου. Ωστόσο, το 2011 οι τιμές των μισθωμάτων είχαν μειωθεί δραστικά και έτσι οι φετινές τιμές βρίσκονται 30% - 35% χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2010.

Ανάλογα με την παλαιότητα του ακινήτου, τη θέση, τις παροχές και την πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι τιμές στο κέντρο της Πάτρας διαμορφώνονται μεταξύ 150 και 250 για τις γκαρσονιέρες, μεταξύ 200 και 400 ευρώ για τα δυάρια και μεταξύ 300 και 500 ευρώ για τα τριάρια, τα οποία είναι κατάλληλα για συγκατοίκηση. Χαμηλότερα είναι τα μισθώματα έξω από την πόλη και κοντά στο πανεπιστήμιο, όπου όμως αυξάνεται το κόστος των μετακινήσεων για το κέντρο της πόλης.

Η κ. Κοπανιτσάνου επισημαίνει πάντως ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πετύχουν ακόμη καλύτερες τιμές, αφού οι ιδιοκτήτες είναι «ευέλικτοι», καθώς δεν θέλουν να αφήσουν ανοίκιαστα τα ακίνητά τους. Τέλος, σημειώνει ότι η προσφορά αφορά κυρίως παλαιότερες οικοδομές, αφού τα τελευταία τρία χρόνια οι εργολάβοι δεν έχουν προχωρήσει σε νέες κατασκευές λόγω κρίσης.

Ιωάννινα: από 250 ευρώ
Πτώση ύψους περίπου 10% παρουσιάζουν τα μισθώματα στην πανεπιστημιούπολη της Ηπείρου, αναφέρει ο μεσίτης Δημήτρης Καλατζόγλου. Σε γενικές γραμμές, το μίσθωμα για ένα φοιτητικό σπίτι μέσα στα Ιωάννινα (γκαρσονιέρα ή δυάρι 35 - 45 τετραγωνικών μέτρων) κυμαίνεται από 250 έως 350 ευρώ, ενώ πέρυσι οι τιμές κυμαίνονταν από 300 έως 400 ευρώ. Οσοι ενδιαφέρονται να συγκατοικήσουν με άλλους φοιτητές μπορούν να βρουν διαμέρισμα τριών δωματίων με 400 - 420 ευρώ μηνιαίως.

Ο κ. Καλατζόγλου επισημαίνει ότι τα προσφερόμενα σπίτια στο κέντρο της πόλης είναι παλιά και βρίσκονται σε μέτρια ή καλή κατάσταση, ενώ η περιορισμένη προσφορά κρατάει τις τιμές ψηλότερα σε σχέση με άλλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις των γονέων που έρχονται στην πόλη για να νοικιάσουν φοιτητικό σπίτι.
Ηράκλειο: από 150 ευρώ
Πολύ χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι είναι το ύψος των μισθωμάτων για τα «φοιτητόσπιτα» του Ηρακλείου. Οπως μας δηλώνει ο μεσίτης Γιάννης Νικηταράς, φέτος οι τιμές είναι μειωμένες έως και κατά 30%. Αιτία είναι η μείωση της ζήτησης που καταγράφηκε το 2011, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πολλά διαμερίσματα να μείνουν ξενοίκιαστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, στις περιοχές που εξυπηρετούν τους φοιτητές το μίσθωμα για μια μικρή γκαρσονιέρα (στούντιο) ξεκινά από 150 ευρώ και φτάνει τα 270, αν είναι επιπλωμένη. Οι μεγαλύτερες, δίχωρες γκαρσονιέρες, νοικιάζονται από 180 έως 340 ευρώ, ενώ τα δυάρια κυμαίνονται μεταξύ 270 και 450 ευρώ. Μια συμφέρουσα επιλογή είναι η ενοικίαση από περισσότερους φοιτητές ενός μεγαλύτερου διαμερίσματος. Για παράδειγμα, το μίσθωμα για ένα τριάρι στο κέντρο του Ηρακλείου κυμαίνεται από 300 έως 450 ευρώ το πολύ.

Ο κ. Νικηταράς σημειώνει ότι οι τιμές είναι καλύτερες σε περιοχές με χαμηλή ζήτηση από φοιτητές και εκτιμά ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση στις αξίες των μισθωμάτων.

«Προσέχουμε τι υπογράφουμε»

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι νέοι και οι γονείς τους στη σύναψη της μίσθωσης του φοιτητικού σπιτιού. Αυτό υπογραμμίζει ο Αγγελος Σκιαδάς, δικηγόρος και πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, ο οποίος απαριθμεί τέσσερα βασικά σημεία που οφείλουν να έχουν υπ’ όψιν τους, ώστε να μη βρεθούν προ δυσαρέστων εκπλήξεων.

1) «Το πιο βασικό είναι να γνωρίζουν ότι, όταν υπογράφουν ένα μισθωτήριο, δεσμεύονται για τον χρόνο που αναγράφεται σε αυτό» τονίζει ο κ. Σκιαδάς. Οπως αναφέρει, συχνά οι φοιτητές σκέφτονται «ας βρω ένα σπίτι τώρα να βολευτώ και μετά με την ησυχία μου ψάχνω και βρίσκω ένα καλύτερο». Αυτό είναι λάθος, λέει ο πρόεδρος του συλλόγου και προσθέτει ότι «θα πρέπει να ψάξουν καλά από την αρχή, ώστε να αποφασίσουν ποιο σπίτι θα νοικιάσουν και να μην έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να φύγουν σε πέντε ή έξι μήνες».

2) Το δεύτερο σημείο που επισημαίνει συνοψίζεται στη φράση «προσέχουμε τι υπογράφουμε». Στην αγορά υπάρχουν περίπου δεκαπέντε τύποι μισθωτηρίων συμβολαίων που «κατά 90% έχουν όρους σε βάρος του ενοικιαστή», όπως, για παράδειγμα, σε σχέση με το ποιος πρέπει να πληρώσει για ενδεχόμενη επισκευή. «Επομένως, θα πρέπει να διαβάζουν καλά το συμβόλαιο, να ελέγχουν σχολαστικά το σπίτι, αν παρατηρήσουν κάποια ελαττώματα, να τα αναγράψουν στους πρόσθετους όρους του μισθωτηρίου και σε καμία περίπτωση να μην υπογράφουν τον όρο «οποιαδήποτε ζημιά υποχρεούται να την αποκαταστήσει ο μισθωτής» λέει προς γονείς και φοιτητές ο κ. Σκιαδάς.

3) Η τρίτη συμβουλή που δίνει προς τους ενδιαφερομένους είναι να μη βιάζονται και να μην υποκύπτουν σε έμμεσες πιέσεις. «Συχνά ο ιδιοκτήτης δίνει ραντεβού σε τρεις και τέσσερις υποψηφίους μαζί. Αυτό το κάνει για να υπάρχει η ψυχολογική πίεση ότι, «αν δεν κλείσω το διαμέρισμα, θα το κλείσει κάποιος άλλος» λέει ο κ. Σκιαδάς. Επίσης, προτρέπει τους υποψήφιους ενοικιαστές να διαπραγματεύονται όσο μπορούν το ύψος του ενοικίου.

4) Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαστών απευθύνεται και προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και τους καλεί να προσαρμόσουν τις απαιτήσεις τους στη σκληρή πραγματικότητα. «Να δείξουν κατανόηση, να συνειδητοποιήσουν ότι πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και πως η οικονομική κρίση είναι τόσο σοβαρή, που και αυτοί πρέπει από τη μεριά τους να κατεβάσουν τις τιμές. Δεν τις έχουν κατεβάσει όσο θα έπρεπε, ειδικά στις περιοχές όπου υπάρχουν πανεπιστήμια» καταλήγει ο κ. Σκιαδάς.


ΣTAΘΗΣ ΔEΛHΓΙΩPΓHΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...