Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

Αρχίζουν οι φοιτητικές εκλογές

Αναβρασμός επικρατεί στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλης της χώρας, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τη διεξαγωγή των φετινών φοιτητικών εκλογών.

Τα «τραπεζάκια» με το προεκλογικό υλικό είναι έτοιμα, όπως και οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων είναι στις θέσεις τους. Ωστόσο το κλίμα δεν φαίνεται να «ανεβαίνει».

Η κυριότερη αφορμή, που θα έδινε το έναυσμα για συζητήσεις μέσα στα πανεπιστήμια, ο νόμος-πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας, δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί και μόνον ορισμένα σημεία του είναι γνωστά, αλλά δεν επιτρέπουν στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να στηριχθούν σ’ αυτά για να «θερμάνουν» το κλίμα.

Όπως λένε αρκετοί φοιτητές το ζητούμενο είναι η συμμετοχή. Γι’ άλλη μία χρονιά, ο μεγάλος φόβος δεν είναι «οι άλλοι», αλλά η προσέλευση των φοιτητών στις κάλπες, που ανοίγουν νωρίς το πρωί αύριο και υπό κανονικές συνθήκες θα κλείσουν με τη δύση του ηλίου σε όλα τα ιδρύματα, εκτός και αν υπάρχουν πολλοί που περιμένουν να ψηφίσουν.

Όπως εκτιμούν όμως οι φοιτητές, οι περισσότεροι πηγαίνουν να ψηφίσουν τις πρώτες απογευματινές ώρες, έτσι το πρωί, δεν αναμένεται να υπάρχει ούτε καν χαρακτηριστικό δείγμα για τη συμμετοχή.

Το υποτονικό «πολιτικό» κλίμα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, δεν «ταράχθηκε» με τις γνωστές προσφορές εκδρομών, ψυχαγωγίας κλπ, που κάνουν ορισμένες παρατάξεις για να προσελκύσουν ψηφοφόρους.

Όπως δηλώνουν φοιτητές «το παλιό "πανηγύρι" των εκλογών και της δημοκρατίας, στα Πανεπιστήμια δεν υπάρχει πλέον, τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό ενθουσιασμού και συμμετοχής». Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιρρίπτουν τις ευθύνες στις ίδιες τις φοιτητικές και σπουδαστικές παρατάξεις, που υποστηρίζουν, ότι πρέπει να αλλάξουν τακτική, αν θέλουν να «επιβιώσουν», καθώς συναντούν ολοένα και περισσότερο την αδιαφορία της μεγάλης μάζας των φοιτητών.

Πάντως οι παρατάξεις έπραξαν κι αυτή τη χρονιά το «καθήκον» τους, καλώντας κομματικά στελέχη να μιλήσουν στους φοιτητές, κάνοντας εκδηλώσεις και προσπαθώντας να προβάλλουν τις απόψεις τους. Βέβαια δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν την ελπίδα ότι θα συνεχισθεί η αυξητική τάση της προσέλευσης που παρατηρήθηκε πέρυσι, οπότε είχε αυξηθεί η συμμετοχή. Όλοι ελπίζουν ότι θα αυξήσουν τις δυνάμεις και τα ποσοστά τους, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι γι’ άλλη μία χρονιά, δεν θα βγουν κοινώς αποδεκτά αποτελέσματα και οι παρατάξεις θα δίνουν τα δικά τους.

Πάντως, αποτελέσματα θα μεταδίδουν οι παρατάξεις μετά τις 10, αύριο, το βράδυ, ενώ τα τελικά αναμένεται να ανακοινωθούν ως μεθαύριο το μεσημέρι.

enimerwsi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...