Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

26 Αριστούχοι Ελληνοαμερικανοί Φοιτητές Ανακαλύπτουν την Ελλάδα

 
26 αριστούχοι ελληνοαμερικανοί φοιτητές βρίσκονται στην Ελλάδα για ένα 10ήμερο γνωριμίας με τη γη των προγόνων τους, μέσω του προγράμματος Heritage Greece που διοργανώνει η National Hellenic Society των ΗΠΑ και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος - DEREE.

Συμμετοχή στο πρόγραμμα, το οποίο επιδοτεί όλα τα έξοδα  διαμονής των φοιτητών στην Ελλάδα, έχουν νέοι ελληνοαμερικανοί οι οποίοι αριστεύουν στο πανεπιστήμιό τους και  δεν έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα στο παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια της 10ήμερης παραμονής τους, παρακολουθούν μαθήματα για την ελληνική κουλτούρα και κοινωνία στο DEREE και επισκέπτονται μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, αθηναϊκές γειτονιές, λαϊκές, εταιρείες, αμπελώνες, το Δημαρχείο της Αθήνας, το Μέγαρο Μουσικής, μοναστήρια και ένα ελληνικό νησί (φέτος το νησί αυτό ήταν η Άνδρος).


Το πρόγραμμα Heritage Greece πραγματοποιείται για 4η συνεχή χρονιά και οι «απόφοιτοί» του αρχίζουν να αποτελούν ένα σημαντικό πυρήνα διάδοσης της ελληνικότητας στις κοινότητες και τα πανεπιστήμιά τους.


Έμπνευση για το Heritage Greece αποτέλεσε ένα μακρόπνοο πρόγραμμα, το Birthright Israel, που εκπονείται εδώ και δεκαετίες από εβραϊκές οργανώσεις των ΗΠΑ και το κράτος του Ισραήλ. Το Birthright Israel έχει φέρει πάνω από 325.000 νέους εβραίους της διασποράς στο Ισραήλ – 200.000 από αυτούς προήλθαν από τη Βόρεια Αμερική – και έχει συμβάλλει τα μέγιστα στις στενές σχέσεις του Ισραήλ με την εβραϊκή διασπορά αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη του εβραϊκού κράτους. Πολλοί από τους νέους που συμμετείχαν στη συνέχεια συνεργάστηκαν με ισραηλινές εξαγωγικές εταιρείες με αποτέλεσμα σήμερα το Ισραήλ να εξάγει πάνω από $20 δισεκατομμύρια ετησίως μόνο σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.


Παρόμοιες τάσεις ταύτισης με την Ελλάδα παρατηρούνται και ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο Heritage Greece, σύμφωνα με μια συνεχιζόμενη μελέτη του καθηγητή κοινωνιολογίας του DEREE Δρ. Γρηγόρη Κάτσα και της καθηγήτριας του Loyola University του Chicago, Eve Geroulis.
Η φετινή «σειρά» του Heritage Greece αποτελείται από φοιτητές που αριστεύουν στα εξής πανεπιστήμια:  
Το DEREE – The American College of Greece είναι το μεγαλύτερο Αμερικανικό κολλέγιο στην Ευρώπη. Είναι μη-κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, αναγνωρισμένος από τη New England Association of Schools and Colleges (NEASC), τον σπουδαιότερο οργανισμό πιστοποίησης πανεπιστημίων στις ΗΠΑ. Έχει συμφωνία πιστοποίησης τίτλων σπουδών με το Open University του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Κολλέγιο έχει 3.000 φοιτητές και μαθητές και 36.000 αποφοίτους. Οι σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του καταλαμβάνουν 264 στρέμματα στους πρόποδες του Υμηττού στην Αγία Παρασκευή.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...