Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Επαγγελματική σιγουριά από τα 18 χρόνια

Greek police bikesImage via Wikipedia Στην εποχή που ένας γιατρός ή ένας δικηγόρος μπορεί να ... περιπλανιέται στην αγορά εργασίας στα 30 του, αναζητώντας δουλειά, ο επιτυχών σε μία Στρατιωτική ή Αστυνομική Σχολή θεωρείται δημόσιος υπάλληλος από τα 18 του χρόνια. 

Η σιγουριά που προσφέρουν οι ένστολες σχολές τις μετατρέπει σε «επαγγελματικό καταφύγιο» για χιλιάδες υποψηφίους των πανελλήνιων εξετάσεων που φιλοδοξούν να ντυθούν στο... χακί ή στο μπλε. Η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για τις Στρατιωτικές Σχολές λήγει στις 6 Μαΐου, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται η προκήρυξη για τις Αστυνομικές Σχολές.

Κάθε χρόνο περίπου 20.000-25.000 υποψήφιοι ρίχνονται στη μάχη των πανελλήνιων εξετάσεων με στόχο να καταλάβουν τις περίπου 900-1.000 θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές. Με την προκήρυξη, που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και δεν αναγράφει τον αριθμό των εισακτέων, καλούνται οι υποψήφιοι να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι τις 6 Μαΐου. Εκτός από τη συμμετοχή τους στις πανελλήνιες, οι υποψήφιοι θα υποβληθούν εντός του Ιουλίου σε προκαταρκτικές εξετάσεις (ψυχομετρικές, υγειονομικές, αθλητικές).
Τα κριτήρια
«Δεν υπάρχουν αλλαγές στα σωματομετρικά. Το ύψος παραμένει στο 1.70 για τους άνδρες και στο 1.60 για τις γυναίκες», ανέφερε στον «Α» ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Νεάπολης, Χρήστος Αντωνίου, τονίζοντας πως και φέτος εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές.
«Το κυρίαρχο είναι η εξασφάλιση δουλειάς, διότι οι ένστολες είναι οι μοναδικές σχολές, στις οποίες θεωρείσαι δημόσιος υπάλληλος από την πρώτη μέρα εισαγωγής», διευκρίνισε ο κ. Αντωνίου και πρόσθεσε: «Στην εποχή μας που ένας γιατρός ή δικηγόρος δεν έχει εργασία στα 30 του, ο απόφοιτος μιας Στρατιωτικής Σχολής είναι έτοιμος επαγγελματίας. Εχουν σίτιση, στέγαση, ένδυση και ένα οικονομικό βοήθημα (300 ευρώ μηνιαίως) από την πρώτη μέρα. Μετά την ορκωμοσία οι αξιωματικοί αμείβονται με 1.000 ευρώ μικτά το μήνα και οι υπαξιωματικοί με 800».
Σε πέντε πεδία
Τα 21 Στρατιωτικά Τμήματα κατανέμονται στα πέντε πεδία, ενώ από φέτος το Τμήμα Στρατολόγων μετονομάζεται σε Τμήμα Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων και αναβαθμίζεται. «Με τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές προσφέρει καλύτερη σταδιοδρομία στους αποφοίτους του, οι οποίοι μπορούν να υπηρετούν σε επιτελικές θέσεις, ως νομικοί σύμβουλοι στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά και να υπηρετήσουν για ένα χρονικό διάστημα σε ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό», υποστήριξε ο κ. Αντωνίου. Το Τμήμα Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων, όπως και το Τμήμα Ψυχολόγων, εντάσσονται στο 1ο Πεδίο για τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης. Στα 2ο και 4ο Επιστημονικά Πεδία συναντά κανείς 12 στρατιωτικά τμήματα, στο 3ο Πεδίο Επιστημών Υγείας πέντε, εκ των οποίων τέσσερα στη Θεσσαλονίκη (ΣΣΑΣ Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής και Φαρμακευτικής) και δύο τμήματα στο 5ο Πεδίο.
Στη Θεσσαλονίκη
η «αφρόκρεμα»
«Η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει την ''αφρόκρεμα'' των υποψηφίων απ΄όλη την Ελλάδα. Στα επτά τμήματά της εισάγονται με 19.100 μόρια και πάνω. Στο 8ο τμήμα των Υπαξιωματικών Διοικητικών Αεροπορίας στη Θέρμη η περσινή βάση διαμορφώθηκε στα 18.619», είπε ο κ. Αντωνίου, εξηγώντας πως στα Τμήματα της ΣΣΑΣ παρέχεται διπλή εκπαίδευση, αφενός Στρατιωτική στο χώρο της Σχολής, και αφετέρου ακαδημαϊκή στα αντίστοιχα τμήματα του ΑΠΘ. Η χαμηλότερη βάση παρατηρείται στη Σχολή Υπαξιωματικών Στρατού στα Τρίκαλα (14.100 μόρια), ενώ το 2009 είχε «κατρακυλήσει» στα 9.100 μόρια λόγω των σκληρών συνθηκών ζωής και σπουδών, όπως τόνισε ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας.
Να σημειωθεί ότι πολλοί νέοι μετανιώνουν την τελευταία στιγμή και δε συμπληρώνουν το μηχανογραφικό, ενώ ένα ποσοστό εγκαταλείπει τη Σχολή Ευελπίδων και τη Σχολή Υπαξιωματικών του Στρατού μετά την εισαγωγή. Γι΄ αυτό οι υποψήφιοι οφείλουν να συνυπολογίσουν διάφορες παραμέτρους, όπως οι μεταθέσεις κάθε τρία χρόνια, η σωματική καταπόνηση και απαιτητική άσκηση.
«Τα παιδιά πρέπει να προσέξουν τις διαφορές μεταξύ των σχολών, διότι τα αντικείμενα είναι διαφορετικά. Είναι διαφορετικό να εργάζεσαι ως αξιωματικός στο πλοίο και διαφορετικό ως στρατιωτικός γιατρός. Επίσης, ο Στρατός έχει μία ιδιαιτερότητα. Τα παιδιά πρέπει να είναι πειθαρχημένα», δήλωσε ο σύμβουλος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο ΚΕΣΥΠ Λευκού Πύργου, Κώστας Τσαπουρνάς.
Εντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για την Αστυνομική Ακαδημία, η οποία περιλαμβάνει δύο τμήματα Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και τη Σχολή Αστυφυλάκων σε 10 πόλεις. Πέρυσι, διατέθηκαν 1.000 θέσεις και τις επόμενες μέρες αναμένεται η προκήρυξη για τους φετινούς υποψηφίους.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...