Αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφηκε για τις υποτροφίες που προσφέρουν οι κυβερνήσεις 25 κρατών, στο πλαίσιο των διμερών μορφωτικών συμφωνιών με την Ελλάδα για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, έρευνα και θερινά σεμινάρια γλώσσας και πολιτισμού. Για τις 90 περίπου θέσεις κατατέθηκαν συνολικά 662 έγκυρες αιτήσεις, σχεδόν διπλάσιος αριθμός από πέρσι!
Ευκαιρίες για σπουδές στο εξωτερικό αναζητούν και φέτος εκατοντάδες νέοι και νέες της χώρας μας, μέσω των υποτροφιών που προσφέρουν χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής. Η ζήτηση φέτος έχει... χτυπήσει κόκκινο και, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι αιτήσεις, από 300 που ήταν πέρσι, ανέρχονται φέτος στις 662 (το γεγονός ότι φέτος δεν υποβλήθηκαν ταυτόχρονα και τα δικαιολογητικά από τους υποψηφίους επέτρεψε σε πιο πολλούς να δηλώσουν συμμετοχή).
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τα θερινά σεμινάρια γλώσσας και πολιτισμού, όπου και παρατηρείται «συνωστισμός» υποψηφίων! Συνολικά, δηλαδή, 416 άτομα κατέθεσαν τις αιτήσεις τους, προκειμένου να γίνουν δεκτοί σε καλοκαιρινά προγράμματα γλώσσας, τα οποία, όπως τονίζουν ειδικοί, μπορούν να αποτελέσουν μια καλή ευκαιρία προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να πάρει μια πρώτη γεύση από τη χώρα όπου θα ήθελε μελλοντικά να επενδύσει σε προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές.
«Είναι μια καλή ευκαιρία μέσα σε μικρό χρόνο να εξοικειωθούν με το περιβάλλον του εξωτερικού. Είτε πρόκειται να παρακολουθήσουν αργότερα προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές, εξοικειώνονται με το περιβάλλον, για να τους ανοίξουν οι πόρτες πιο εύκολα. Από την άλλη, μπορούν να κάνουν επαφή με τα πανεπιστήμια αλλά και να επενδύσουν στην εκπαίδευσή τους πάνω στις ξένες γλώσσες. Γι' αυτό δίνουν έμφαση στα θερινά σχολεία, γιατί είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουν εξάσκηση σε διάφορες γλώσσες», σχολίασε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τραχαλιός.
Ειδικότερο, το Βέλγιο έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων (94 αιτήσεις) και ακολουθούν η Τουρκία (77 αιτήσεις), η Τσεχία (58), η Κίνα (27) και η Σερβία (26).
Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, οι αιτήσεις ανέρχονται σε 224, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν και πάλι τα βελγικά πανεπιστήμια (58) και έπονται τα κυπριακά (53), ενώ οι αιτήσεις για τις προπτυχιακές σπουδές δεν ξεπερνούν συνολικά τις 22!
Δικαιολογητικά
Σημειώνεται ότι η ακριβής ημερομηνία έναρξης των υποτροφιών όλων των κατηγοριών, καθώς και άλλες λεπτομέρειες καθορίζονται από τη συγκεκριμένη χώρα που έχει επιλέξει ο υποψήφιος. Σε όσους πάντως γίνουν αποδεκτοί ως υπότροφοι των ξένων κυβερνήσεων δε χορηγείται εισιτήριο μετάβασης και επιστροφής, αλλά τη δαπάνη αυτή οφείλουν να καλύψουν οι ίδιοι. Επιπλέον, οι υποψήφιοι που επιλέχθηκαν ως υπότροφοι καλούνται να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μαζί με το έντυπο αίτησης της χώρας του ενδιαφέροντός τους εντός πέντε ημερών από τη στιγμή που θα ειδοποιηθούν από το υπουργείο Παιδείας. Ολα τα δικαιολογητικά (αναφέρονται αναλυτικά και κατά κατηγορία στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://apps.gov.gr/minedu/scholarships), εκτός από τη φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας, τη «βεβαίωση πρόσβασης» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το σύστημα απολυτηρίου του ενιαίου λυκείου, το πιστοποιητικό στρατού, την υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86 και το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας, υποβάλλονται εκτός από την ελληνική γλώσσα και σε μία σειρά στη γλώσσα της χώρας ή την αγγλική ή τη γαλλική, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά για τη συγκεκριμένη χώρα. Τα δικαιολογητικά των υποψηφίων, τόσο τα ελληνόγλωσσα, όσο και τα ξενόγλωσσα, πρέπει να είναι επικυρωμένα φωτοαντίγραφα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου