Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Δείτε τις σχολές με την μεγαλύτερη αύξηση

Αύξηση καταγράφηκε σε Νομική, Ιατρική, Ψυχολογία και Στρατιωτικές Σχολές. Αντίθετα, μειωμένες ήταν φέτος οι προτιμήσεις στο Παιδαγωγικό. Σημαντική αύξηση των πρώτων προτιμήσεων σε τμήματα Νομικής, Ιατρικής, Ψυχολογίας και αντίστοιχη μείωση στα Παιδαγωγικά καταγράφηκε στα φετινά μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η σχολή με τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις είναι η Νομική Αθήνας με 2.631, ακολουθεί η Ιατρική Αθήνας με 1.863 και έπεται η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ με 1.840.

Αναφορικά με τις Αστυνομικές Σχολές, δεν υπήρξε η αύξηση στις προτιμήσεις που αναμενόταν. Ως εκ τούτου, η κατακόρυφη άνοδος των βάσεων που σημειώθηκε οφείλεται κυρίως στη μείωση των θέσεων κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Επισημαίνεται ότι το Τμήμα Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας επιλέχθηκε ως πρώτη προτίμηση από 1.161 υποψηφίους έναντι 1.158 πέρυσι, ενώ στη Σχολή Αστυφυλάκων σημειώθηκε μείωση στις προτιμήσεις των υποψηφίων από 1.048 σε 806.

Αντίθετα, περισσότερες πρώτες προτιμήσεις καταγράφηκαν σε Στρατιωτικές Σχολές, όπως Ευελπίδων και Ικάρων.

Εντυπωσιακή, πάντως, ήταν η άνοδος των προτιμήσεων στα Νομικά Τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών επιλέχθηκε στην κορυφή του μηχανογραφικού δελτίου από 2.631 υποψηφίους της Θεωρητικής Κατεύθυνσης έναντι 2.173 την περσινή χρονιά.


Στο Αριστοτέλειο οι προτιμήσεις έφτασαν τις 1.694 από 1.304. Στη σχολή της Κομοτηνής, πάντως, η ζήτηση μειώθηκε σε σχέση με το 2011, αφού οι υποψήφιοι απέφυγαν να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Ο μεγάλος «χαμένος» στις φετινές Πανελλαδικές ήταν τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Είναι ενδεικτικό ότι το τμήμα της Θεσσαλονίκης δηλώθηκε πρώτο από 959 άτομα, όταν πέρυσι είχε δηλωθεί από 1.433. Αντίστοιχα, στην Αθήνα οι πρώτες προτιμήσεις μειώθηκαν σε 1.156 από 1.335.

Άνοδος
Σημαντική άνοδος σημειώθηκε στις περισσότερες σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου. Η Ιατρική Αθήνας επιλέχθηκε από 1.863 αριστούχους έναντι 1.475 πέρυσι, ενώ η σχολή της Θεσσαλονίκης από 1.139 έναντι 869 το 2011. Περισσότερες πρώτες προτιμήσεις παρατηρήθηκαν και στα κεντρικά τμήματα της Βιολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Αύξηση παρουσίασαν και οι Γεωπονικές Σχολές και τα Τμήματα Πληροφορικής σε όλη την Ελλάδα. Μεγαλύτερος ήταν, επίσης, ο αριθμός υποψηφίων που διάλεξε παραϊατρικά επαγγέλματα.

Σε σχεδόν όλες τις σχολές, πάντως, αποτυπώθηκε αύξηση των πρώτων προτιμήσεων στα κεντρικά ιδρύματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και πρωτοκλασάτων τμημάτων, παρατηρήθηκε μείωση στην Περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...