Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Επεισόδια, τραυματισμοί και συλλήψεις στην Βρετανία

Ένταση και επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, όπου πριν από λίγο ψηφίστηκε τελικά το σχέδιο για την αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων. Δεκαεννέα άτομα τραυματίστηκαν, ενώ έγιναν και 7 συλλήψεις. Διαδηλωτές επιτέθηκαν και στο αυτοκίνητο που επέβαινε ο Κάρολος!

Το Κοινοβούλιο αποφάσισε , παρά τις εντονότατες αντιδράσεις φοιτητών και μελών της κυβέρνησης συνασπισμού, να περάσει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα επιτρέπεται μέχρι και τριπλασιασμός των διδάκτρων των πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα το σχέδιο πέρασε με πλειοψηφία 21 ψήφων, αφού κάποια απο τα μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού Τόρις-Φιλελεύθερων Δημοκρατών το καταψήφισαν. Επίσης, αρκετά ήταν τα μέλη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία.
Συνολικά 323 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 302 κατά του μέτρων που, όπως αναφέρθηκε, θα εφαρμοστεί το 2012.

Την ίδια στιγμή, έξω από το κοινοβούλιο επικρατούσε ένταση και αναταραχή, αστυνομικοί συγκρούονταν με φοιτητές και διαδηλωτές, ενώ δεν έλλειψαν και οι τραυματισμοί και οι συλλήψεις.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία, ο Βινς Κέιμπλ, υπουργός Επιχειρηματικότητας έλεγε στους βουλευτές ότι το σχέδιο για την αύξηση των διδάκτρων είναι «δίκαια». Και ότι με τα χρήματα αυτά θα διατηρηθεί η ποιότητα των πανεπιστημίων.

Οι Μάικ Κρόκαρτ και Τζένι Γουίλκοτ, της παράταξης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, παραιτήθηκαν. Την παραίτησή του υπέβαλε και ο Λι Σκοτ σύμβουλος υπουργού, από τους Τόρις.

 Η  Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Λονδίνου ανέφερε πως 19 άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιάρντ τραυματίστηκαν και  έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στο κοινοβούλιο. Εκσφενδόνιζαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών και ορισμένοι από αυτούς έβαλαν φωτιά σε κοντέινερ που βρισκόταν εκεί κοντά. Από την άλλη πλευρά οι αστυνομικοί απάντησαν με χτυπήματα με γκλομπ. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει επτά συλλήψεις.
Οπως μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, λίγο μετά την ανακοίνωση του ψηφίσματος για την αύξηση των διδάκτρων, διαδηλωτές άρχισαν τις επιθέσεις και κατά κυβερνητικών κτιρίων στο Λονδίνο. Οι διαδηλωτές, έχοντας καλυμένα τα πρόσωπά τους, έσπασαν παράθυρα κτιρίου κοντά στο κοινοβούλιο και έκαναν γκράφιτι σε τοίχους.
Επίθεση δέχτηκε και το αυτοκίνητο που μετέφερε τον πρίγκιπα Κάρολο από εξαγριωμένους διαδηλωτές, στο Λονδίνο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου δεν έπαθε το παραμικρό από την επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...