Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

«Μην παραιτηθείτε» το μήνυμα Γ. Παπανδρέου στους νέους

Ομιλία Γιώργου Α. ΠαπανδρέουImage via Wikipedia

Η ανεργία, η οικονομία, η παιδεία και ο διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας ήταν μεταξύ των ζητημάτων που κυριάρχησαν στη «διαδικτυακή» συζήτηση που είχε ο Πρωθυπουργός με νέους.
«Μην παραιτηθείτε, αντιθέτως, αυτή τη στιγμή είναι η ευκαιρία μέσα από τις δυσκολίες και την κρίση που υπάρχει, ακριβώς επειδή αυτές υπάρχουν, να δούμε τα πράγματα με ειλικρίνεια και να τα αντιμετωπίσουμε», ήταν το μήνυμα του κ. Παπανδρέου προς τη νεολαία της χώρας.
Στη σύντομη εισήγησή του, πριν απαντήσει σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων αλλά και σε ερωτήσεις που είχαν σταλεί μέσω του twitter και του facebook, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πέρα από τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα για τους νέους σε διάφορους τομείς, αυτό που αντιμετώπισε η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο ήταν να αποφύγει η χώρα μας τη χρεοκοπία.
«Έπρεπε να πάρουμε δύσκολα μέτρα και αποφάσεις, οι οποίες όμως θα ωφελήσουν τις νεότερες γενιές, δίνοντας μια προοπτική», τόνισε και υποστήριξε ότι «η χρεοκοπία της χώρας θα ήταν και χρεοκοπία των δικών σας ονείρων και οραμάτων».
Φορολογική δικαιοσύνη
«Έχουν μπει κανόνες και υπάρχουν ήδη, αλλά πρέπει να τηρηθούν ώστε να μην επικρατεί το μέσο του ισχυρού», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου ερωτηθείς σχετικά με τη φορολόγηση και υπογράμμισε ότι αν δεν εμπεδώσουμε αυτό το αίσθημα δικαίου δεν θα υπάρξει κοινωνική συνοχή.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης στον πολίτη, όπως είναι αντιμετώπιση της «τεράστιας» φοροδιαφυγής.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έχουν αντιμετωπιστεί ήδη περισσότερες από 2.000 υποθέσεις γιατρών και πρόσθεσε ότι έχουν ήδη υπάρξει κατασχέσεις σπιτιών ατόμων που φοροδιαφεύγουν.
Ανεργία
Την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας ανέφερε ο Πρωθυπουργός σαν μια παράμετρο της ανεργίας στη χώρα, απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Αγγελόπουλου από την «G700» σχετικά με την ανεργία στο τμήμα εκείνο του πληθυσμού που διαθέτει πολλές γνώσεις (knowledge workers).
Ο κ. Παπανδρέου είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να πάμε σε παραγωγή προϊόντων με αξία, εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και ότι αυτό πρέπει να γίνει με αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού με γνώσεις.
Ακόμη, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση για την απασχόληση, εστιάζοντας στην αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα για την εργασία.
Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει ένα κίνημα νέων που θέλουν να πάρουν επιχειρηματικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα τις στηρίξει.
Απαντώντας σε ερώτηση που δέχτηκε μέσω του twitter από την Ειρήνη Κωστάκη για το εάν ο δημιουργός του facebook θα τα είχε καταφέρει στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι από τη μια είναι αλήθεια ότι η δημιουργικότητα δεν έχει στηριχτεί στη χώρα και, από την άλλη, ότι διαθέτουμε σπάνιο ανθρώπινο δυναμικό.
«Ποιος ο λόγος να επιστρέψω;», διερωτήθηκε μια νέα κοπέλα με ελληνική και αυστριακή καταγωγή που ήρθε στα 18 της στην Ελλάδα και τώρα επιθυμεί να φύγει.
«Και εγώ το έζησα αυτό σε μια πιο δύσκολη εποχή για την Ελλάδα, στη δικτατορία», απάντησε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: ενώ θα μπορούσε να είχε μείνει στο εξωτερικό, αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα «με μια υπόσχεση: Να παλεύω μέχρι να αλλάξει».
Ο κ. Παπανδρέου ρώτησε την 22χρονη Λίζα Γκορόγια γιατί θέλει να αφήσει την Ελλάδα και εκείνη του απάντησε ότι «νιώθουμε ότι έχουμε περισσότερα και στην Ελλάδα μας ζητούνται λιγότερα».
«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δούμε πώς πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα για να μην σας πληγώνει», ανταπάντησε ο Πρωθυπουργός.
Διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους
Η ίδια κοπέλα ρώτησε τον κ. Παπανδρέου εάν θα προβεί σε πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας -Κράτους και σε φορολόγηση της Εκκλησίας και εκείνος τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού και επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει ήδη διάλογος με την Εκκλησία για το θέμα.
Τόνισε δε ότι δεν είναι κάτι που θα επιβληθεί δια της βίας και ότι μέσα από το διάλογο μπορούμε να βρούμε τις λύσεις.
«Θεωρώ ότι ο ρόλος της θα είναι πολύ σωστότερος όταν θα έχει αυτονομία και ότι η επαφή της με την κοινωνία θα είναι ακόμα καλύτερη», συμπλήρωσε.
Σημείωσε επίσης ότι έχει ήδη περάσει με νόμο και η φορολόγηση της Εκκλησίας και η αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, προσθέτοντας ότι είναι θέμα συνεργασίας που και ο ίδιος αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει θέσει.
Παιδεία
Στην ανάγκη της αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας τόσο από το πανεπιστήμιο όσο και από το σχολείο που θα δώσει τεράστιες δυνατότητες στη νέα γενιά αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση της Όλγας Χάιδου.
«Χρειάζονται αλλαγές στην παιδεία και ίσως στην Ελλάδα αυτές να είναι πιο συχνές γιατί έχουμε ένα πάρα πολύ συγκεντρωτικό σύστημα», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας έχει τεράστια δύναμη να κάνει αλλαγές με μια μικρή απόφαση.
Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει και προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης μέσω της τεχνολογίας, μιλώντας ιδιαίτερα για τη «Διαύγεια», το «opengov» και το ηλεκτρονικό ΚΕΠ
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς, Γιάννος Λιβανός, ενώ συμμετείχαν επίσης, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, ο ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, Αντώνης Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητος, Φίλιππος Λέτζας και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...