Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

21 χρόνια μετά τη δολοφονία των δύο καθηγητών, το Φυσικό τμήμα ξανά σε κρίση

Με αφορμή την τραγική επέτειο της δολοφονίας δύο καθηγητών του Φυσικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης από νεαρό φοιτητή ο οποίος μετά την πράξη του αυτοκτόνησε αλλά και της πρόσφατης αναταραχής που έχει ξεσπάσει στο τμήμα λόγω της κλήσης σε απολογία, με το ενδεχόμενο διαγραφής τους από το τμήμα όπως αναφέρουν, 12 φοιτητών για επεισόδια που εκτυλίχτηκαν την 11η Οκτωβρίου, δύο απόφοιτοι του τμήματος απέστειλαν επιστολή με την οποία κάνουν έκκληση να βρεθεί λύση στην κρίση που έχει ξεσπάσει.

Μέσα από το κείμενο της επιστολής αρχικά ξυπνούν μνήμες από το τραγικό περιστατικό που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

«Πέρασαν 21 χρόνια από τη μαύρη μέρα της 27ης Νοεμβρίου 1990, όταν σαν σήμερα ο φοιτητής, εισέβαλε στο αμφιθέατρο του Φυσικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, κρατώντας καραμπίνα, και δολοφόνησε τους καθηγητές, διαφεύγοντας μετά στα βουνά της Κρήτης, όπου και αυτοκτόνησε.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

«Προωθώντας την Επιχειρηματικότητα στην Ανώτατη Εκπαίδευση»

Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Στο πλαίσιο της υποστήριξης φοιτητών με καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, διοργανώθηκε τη Δευτέρα από την Ειδική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Πόρων του υπουργείου Παιδείας, ειδικό σεμινάριο με τίτλο «Προωθώντας την Επιχειρηματικότητα στην Ανώτατη Εκπαίδευση». Στο σεμινάριο συμμετείχαν 80 στελέχη Μονάδων Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας των ΑΕΙ από όλη την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι οι μονάδες λειτουργούν ως ειδικά γραφεία υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στα ΑΕΙ με σκοπό την παροχή εκπαίδευσης και πρακτικής εμπειρίας σε φοιτητές και αποφοίτους για τη λειτουργία μίας επιχείρησης, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν τόσο στις απαιτήσεις ίδρυσης και λειτουργίας της, όσο και στις απαιτήσεις της μελλοντικής απασχόλησής τους σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Εικόνα παρακμής και εγκατάλειψης στις φοιτητικές εστίες

Εξωπανεπιστημιακές μαφίες δρουν στις φοιτητικές εστίες. Τρομοκρατούν οικότροφους και προσωπικό. 

Στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου πυροβόλησαν εναντίον φοιτητών

 "Καταφύγιο" στις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, καθώς και σε εστίες της υπόλοιπης χώρας, έχουν βρει εξωπανεπιστημιακά άτομα, τα οποία έχουν κάνει κατάληψη σε δωμάτια, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρούνταν σχεδόν σε καθημερινή βάση κλοπές.
Αποκορύφωμα της παραβατικότητας από πρόσωπα που μένουν εντός της φοιτητικής εστίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ήταν το περιστατικό της Παρασκευής, όταν δύο από αυτούς επιχείρησαν να παραβιάσουν ένα δωμάτιο, έγιναν αντιληπτοί από φοιτητή, ο οποίος είχε πέσει παλαιότερα θύμα κλοπής, τους κυνήγησε και ένας από τους δύο επίδοξους ληστές, πυροβόλησε εναντίον του.
Οπως τόνισαν στο "Εθνος" φοιτητές και εργαζόμενοι, τα ίδια άτομα επέστρεψαν και πάλι το πρωί της Παρασκευής και θέλοντας προφανώς να σβήσουν τα ίχνη τους, έβαλαν φωτιά σε δωμάτιο στο οποίο διέμενε ο ένας με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς. Η φωτιά επεκτάθηκε και στο διπλανό δωμάτιο, ενώ χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά δεν προχώρησε στο υπόλοιπο κτίριο.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ενημερωτική Εκδήλωση για τη Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση από το ALBA

ALBA Graduate Business SchoolImage via WikipediaTo ALBA διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση για υποψήφιους φοιτητές για τα προγράμματα The ALBA MBA, MBA in Shipping, ΜΒΑ in Banking, Executive MBA, MSc in Finance, MSc in Business for Lawyers, MSc in International Business and Management, MSc in International Shipping and Finance, MSc in Marketing και MSc in Strategic HRM στις εγκαταστάσεις του The American College of Greece (Ξενίας 6-8, Πλατεία Μαβίλη) την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου και ώρα 18.30.         
Η εκδήλωση θα καλύψει σφαιρικά τα θέματα που συνθέτουν  την ολοκληρωμένη εμπειρία της μεταπτυχιακής  εκπαίδευσης στον τομέα της διοίκησης των επιχειρήσεων. Παράλληλα, θα γίνει ενημέρωση σχετικά με τις υποτροφίες που έχει προκηρύξει το ALBA για τα ακαδημαϊκά του προγράμματα, στην προσπάθειά του να προσελκύσει αιτήσεις με καλές ακαδημαϊκές ή επαγγελματικές επιδόσεις ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση των υποψηφίων.

Καθηγητές και  στελέχη του ALBA θα παρευρίσκονται στην εκδήλωση για να ανταποκριθούν σε τυχόν ερωτήματα των υποψήφιων φοιτητών σχετικά με το ALBA, τα προγράμματα που προσφέρει, τις διαθέσιμες υποτροφίες και ευκαιρίες καριέρας, καθώς και να συζητήσει τα ζητήματα που τους απασχολούν σχετικά με τη σωστή επιλογή μεταπτυχιακού προγράμματος στο συγκεκριμένο τομέα.

Η είσοδος είναι  ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Λήδα Κομνηνού, τηλ: 210 8964531, e-mail: academicprograms@alba.edu.gr.
Enhanced by Zemanta

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Άγριες συμπλοκές μεταξύ φοιτητών ΕΑΑΚ – ΠΑΣΠ στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Άγριες συμπλοκές μεταξύ φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης πραγματοποιήθηκαν χτες το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της Πολυτεχνειούπολης στα Κουνουπιδιανά Ακρωτηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr η σύρραξη μεταξύ, φοιτητών της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης (ΕΑΑΚ) και της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Σπουδαστικής Παράταξης (ΠΑΣΠ) ξεκίνησε από το τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ).

Γρήγορα πήρε ευρύτερες διαστάσεις και επεκτάθηκε και στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (ΜΗΧΟΠ), ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες «έπεσε άγριο ξύλο».
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ληστές εισέβαλαν στην φοιτητική εστία στο ΕΜΠ

Δικογραφία σε βάρος  (2) άγνωστων δραστών σχηματίστηκε , από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι πρώτες πρωινές ώρες, αποπειράθηκαν αρχικά να διαρρήξουν δωμάτιο σε φοιτητική εστία, στου Ζωγράφου και εν συνεχεία, αφού έγιναν αντιληπτοί από φοιτητές, αποπειράθηκαν να τους σκοτώσουν, πυροβολώντας εναντίον τους.

Παράλληλα, δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίζεται, από την ίδια Υπηρεσία, σε βάρος ενός 37χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Πολωνίας, ο οποίος συνελήφθη, νωρίς σήμερα το πρωί, να κατέχει ναρκωτικές ουσίες και συσκευές χρήσης ναρκωτικών ουσιών , φυσίγγιο όπλου των 9 mm, ενώ όπως διαπιστώθηκε, διέμενε παράνομα σε δωμάτιο της φοιτητικής εστίας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός των νέων φοιτητικών εστιών του ΕΜΠ, στου Ζωγράφου,  (2) φοιτητές, ένοικοι δωματίων κτιρίου των ανωτέρων εστιών, αντελήφθησαν  (2) άγνωστα άτομα να προσπαθούν να διαρρήξουν δωμάτιο του ισογείου.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Σπίτι οργίων στο ΤΕΙ στην Πάτρα

Σε σπίτι οργίων έχει μετατραπεί γκαρσονιέρα στην περιοχή των ΤΕΙ.

Όπως γράφει το dete.gr, την γκαρσονιέρα διατηρεί φοιτητής του ΤΕΙ ο οποίος όμως «συνεργάζεται» με τέσσερις Πατρινούς!

Η μέθοδός τους… απλή! «Ψαρεύουν» νεαρές μέσα από το facebook, κυρίως από παρέες φοιτητών και σχεδόν κάθε βράδυ… γίνεται «παρέλαση» στην «ροζ» γκαρσονιέρα. Το ζήτημα είναι ότι σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πληροφορίες, στον χώρο δεν συνευρίσκονται ζευγάρια αλλά γίνονται ομαδικά όργια!
Ενας μάλιστα από τους Πατρινούς διαδίδει πως έχει όλα τα προσόντα για κάτι τέτοιο (μέχρι και φωτογραφία του είναι αποφασισμένος να δημοσιεύσει).
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Κορίτσια στα πρόθυρα νευρικής ανορεξίας

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων. Μεγάλη έρευνα σε σχολεία όλης της χώρας δείχνει ότι αυξάνεται διαρκώς το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων μαθητών.

Την ίδια ώρα, 15χρονα κορίτσια με φυσιολογικό ή χαμηλό βάρος ξεκινούν δίαιτα, με αποτέλεσμα να διαταράσσουν την ομαλή σωματική τους ανάπτυξη και ορισμένα από αυτά να κινδυνεύουν με νευρική ανορεξία.

Η έρευνα  πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής σε δείγμα 4.944 μαθητών από τη ΣΤ’ Δημοτικού έως και την Α’ Λυκείου (11 έως 15 ετών).

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

"Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας" το 2014 η Θεσσαλονίκη

«Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» για το έτος 2014 αναδείχθηκε η Θεσσαλονίκη στην Μπράγκα της Πορτογαλίας, όπου αντιπροσωπεία...του Δήμου παρουσίασε την τελική πρόταση διεκδίκησης του τίτλου.

Οι άλλες δύο πόλεις που διαγωνίστηκαν ήταν το Ηράκλειο και το Ιβάνοβο της Ρωσίας.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, η μεγαλύτερη πλατφόρμα μη κυβερνητικών οργανώσεων νεολαίας στην Ευρώπη σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνουν τον τίτλο "Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας" σε πόλεις που παρουσιάζουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, ιδεών, προτάσεων και συνεργασίας για τους νέους σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα χρόνο.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Aλλάζουν χέρια οι φοιτητικές εστίες

«Αναταράξεις» προκαλεί η μεταφορά αρμοδιοτήτων για τις φοιτητικές εστίες

Φόβους για τον "μαρασμό" των φοιτητικών εστιών εκφράζουν τα πανεπιστήμια και μάλιστα σε μια εποχή που οι ελληνικές οικογένειες, που σπουδάζουν παιδιά μακριά από τα σπίτια τους, τις έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, μετά την κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) όλες οι αρμοδιότητες, ο εξοπλισμός και το προσωπικό των φοιτητικών και σπουδαστικών εστιών μεταφέρονται στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ενώ των μαθητικών εστιών στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Πλάκωσαν στις μπουνιές και στα αβγά τον καθηγητή Γρυσπολάκη στην Κρήτη

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο της Κρήτης με επίκεντρο τον πρώην πρύτανη του ιδρύματος, καθηγητή Ιωακείμ Γρυσπολάκη ο οποίος ουσιαστικά καταδιώκεται από φοιτητές με την ανοχή συναδέλφων του επειδή έχει ταχθεί υπέρ της εφαρμογής του νέου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση.
Χθες ομάδα περίπου 30 ατόμων προερχόμενα από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά εισέβαλε σε αμφιθέατρο διέκοψαν τη διδασκαλία και πέταξαν αυγά στον καθηγητή. Ένας μάλιστα από αυτούς τον γρονθοκόπησε απαιτώντας να σταματήσει να διδάσκει, αποκαλώντας τον «χουντικό επίτροπο» επειδή συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή για τη διοργάνωση των εκλογών που θα εκλέξει το Συμβούλιο του Ιδρύματος, όπως προβλέπει ο νόμος της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: "Οι νεότερες γενιές ας διδαχτούν από τα οράματα των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα"

KIF_5492
Image by karpidis via Flickr
Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την 38η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί οδηγό για τους αγώνες του ελληνικού λαού και της νεολαίας. Στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τιμηθεί ο αγώνας της γενιάς του Πολυτεχνείου, είναι η ανάπτυξη του μαζικού κινήματος. Μέσα από τους μαζικούς, δημοκρατικούς και ειρηνικούς αγώνες μπορούν να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί σε προοδευτική κατεύθυνση, για την προκοπή του τόπου, με πρωταγωνιστές του πολίτες. Οι νεότερες γενιές ας διδαχτούν από τα οράματα των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα και ας αγωνιστούν για να κάνουν πράξη όσα δεν κατάφεραν οι προηγούμενες γενιές.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Τα βρόντηξε και έφυγε ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Χατζής

ΜΕ 10σελιδη ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΒΟΜΒΑ
 
 "Καληνύχτα και ευχαριστώ για τις αναμνήσεις". Μ΄αυτή τη φράση ο Χαλκιδέος πρώην υποψήφιος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Χατζής  αναγγέλλει την αποχώρησή του από τη Νέα Δημοκρατία, και σαν επίλογο στέλνει μία 10σέλιδη επιστολή σωστή βόμβα.

Στην επιστολή κάνει λόγο για «ελληνική Επικράτεια υπό Κατοχή» και τονίζει πως «τις τελευταίες μέρες υπήρξε πραξικόπημα με καραγκιοζιλίκια και μετατροπή του Συντάγματος σε χαρτί τουαλέτας».

H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Κόβουν το φαγητό από σπουδαστές του ΤΕΙ Λαμίας

Playing with foodImage by TowerGirl via FlickrΤινάζεται στον αέρα ο οικογενειακός προϋπολογισμός χιλιάδων οικογενειών...

Στην φοιτητική λέσχη του ΤΕΙ Λαμίας έτρωγαν πάνω από δύο χιλιάδες σπουδαστές μέχρι πριν λίγες ημέρες.

Όπως διαβάζουμε στο LamiaReport, μετά τις περικοπές που έκανε πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας, τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για χίλιους και πολλά παιδιά μένουν στην κυριολεξία νηστικά, αφού οι οικογένειές τους αδυνατούν να πληρώσουν περισσότερα. 


Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου : Φο1τητ1κή βραδ1ά «1+1=1» στο bar “Andronikos”!

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στο bar “Andronikos”οι φοιτητές έχουν την τιμητική τους! Το δεύτερο ποτό δωρεάν για όσους έρθουν με το… πάσο τους! «Απουσίες» παίρνει από τις 22.30 ο Dj Esvi με Ελληνική και ξένη μουσική που όλοι αγαπήσαμε. Ακολουθεί η Παρασκευή των διαχρονικών επιτυχιών για να μην σας πιάσει κανείς αδιάβαστο…

Κάθε Παρασκευή, το Bar Andronikos καθιερώνει μουσικό αφιέρωμα στις διαχρονικές επιτυχίες. Στο ανανεωμένο πρόγραμμα του, κάθε Παρασκευή αποκτά "νόημα", με την "υπογραφή" του καθιερωμένου Dj Manos . Το πρόγραμμα θα αρχίζει στις 10.30 μμ και τη σκυτάλη της διασκέδασης θα παραλαμβάνει στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα ο γνωστός και από τη Μύκονο Dj Esvi , με ελληνική και ξένη χορευτική μουσική.

Το Bar Andronikos μπορείτε να το βρείτε:
Εθνικής Αντιστάσεως 79, Χαλάνδρι Τηλ: 210-6745335

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Συνάντηση Άννας Διαμαντοπούλου με φοιτητικές παρατάξεις

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΠΑΣΠ ΤΕΙ είχε σήμερα, Τετάρτη, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ επίκειται συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αλλά και του κινήματος «Ανοιχτά Πανεπιστήμια».«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό αυτή την κρίσιμη εποχή, είναι ανάσα και ελπίδα, το ότι οι φοιτητές, από όπου και αν προέρχονται και από όλες τις οργανώσεις τις οποίες εκφράζουν, αποφάσισαν, με δική τους πρωτοβουλία, με δικές τους προτάσεις, να ανοίξουν το διάλογο για την αναδιοργάνωση του φοιτητικού κινήματος στη χώρα», δήλωσε στο τέλος της συντάντησης η κ. Διαμαντοπούλου.
Και πρόσθεσε: «Μετά από πάρα πολλά χρόνια χωρίς όργανα και οργανωμένες εκφράσεις, οι ίδιοι οι φοιτητές αρχίζουν το διάλογο για να καταθέσουν μια πρόταση συνολικά, ώστε να υπάρχει στη χώρα μας ενιαία έκφραση του φοιτητικού κινήματος. Το έχει ανάγκη η Ελλάδα, η νέα γενιά, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».
Η συνάντηση με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα, μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα μετά από αίτημα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ενώ η συνάντηση με εκπροσώπους του κινήματος «Ανοιχτά Πανεπιστήμια» θα πραγματοποιηθεί αύριο.
Η υπουργός Παιδείας αναφερόμενη στο θέμα της συγχώνευσης τμημάτων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, επεσήμανε ότι «προχωράει η υλοποίηση του νέου νόμου σε όλα τα επίπεδα».
Σε ερώτηση σχετική με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη συγκεκριμένη συγκυρία η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε: «Τοποθετήθηκα στο υπουργικό συμβούλιο ως όφειλα. Σήμερα ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση με τους G20. Επιμένω και υπογραμμίζω, όπως έχω κάνει σε όλη την πολιτική μου διαδρομή, ότι μείζον διακύβευμα για τη χώρα είναι να διασφαλίζονται κάθε στιγμή η ευρωπαϊκή συμμαχία και η ευρωπαϊκή της προοπτική. Είναι μείζον διακύβευμα της εποχής και της στιγμής».
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιδότηση σπουδών σε ΙΕΚ από το υπουργείο Παιδείας

Χρηματοδότηση των σπουδών δικαιούχων σε δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ δίνει το υπουργείο Παιδείας. Ο κάθε δικαιούχος μπορεί έτσι να διαλέξει το Ινστιτούτο της αρεσκείας του και να ολοκληρώσει τις σπουδές του εκεί.

Σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Κουπόνι Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, που δίδει τη δυνατότητα σε σπουδαστές δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ για χρηματοδότηση των σπουδών ενός έτους με το ποσό των 734 ευρώ. Το πόσο αυτό αντιστοιχεί στα δίδακτρα ενός έτους των δημοσίων ΙΕΚ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί στις 24 Νοεμβρίου.

«Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για όλους τους πολίτες, προσπαθούμε να στηρίξουμε τα νέα παιδιά που σπουδάζουν στα ΙΕΚ .Πενήντα έξι χιλιάδες σπουδαστές μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία και να καλύψουν τα δίδακτρα ενός έτους για τα δημόσια ΙΕΚ ή ένα τμήμα των διδάκτρων των ιδιωτικών», δήλωσε σήμερα σχετικά η αναπληρώτρια υφυπουργός Παιδείας κυρία Φώφη Γεννηματά.

Το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκολύνει τους σπουδαστές, συνόδευσε τις σχετικές ανακοινώσεις και με όλες τις πιθανές ερωταπαντήσεις των ενδιαφερομένων για το κουπόνι:

Τι είναι και τι προσφέρει το Κουπόνι ;

Το κουπόνι αντιστοιχεί σε ένα εφάπαξ χρηματικό ποσό που καταβάλλεται ετησίως στους δικαιούχους, σε δύο δόσεις. Το ποσό αυτό ισούται με τα δίδακτρα δύο εξαμήνων, που καταβάλλουν οι καταρτιζόμενοι σε Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, που σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία είναι 734 € (367€ x 2 εξάμηνα). Το ποσό για όλους τους καταρτιζόμενους σε Δ.Ι.Ε.Κ. και Ι.Ι.Ε.Κ. δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερό από 734 € ανεξάρτητα από τα δίδακτρα που αυτοί καταβάλλουν. Στις περιπτώσεις των καταρτιζόμενων σε Ι.Ε.Κ. που δικαιούνται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, να καταβάλουν δίδακτρα μειωμένα σε σχέση με το ανωτέρω ποσό, το ποσό του κουπονιού ισούται με το ύψος των μειωμένων αυτών διδάκτρων. Οι καταρτιζόμενοι που δεν καταβάλλουν δίδακτρα (όπως πχ των καταρτιζομένων σε Ι.Ε.Κ. του Ο.Α.Ε.Δ.) δεν μπορούν να καταστούν δικαιούχοι.


Ποιος πληρώνει για το κουπόνι και από πού προέρχονται οι πόροι κάλυψής του;

Το κουπόνι παρέχεται στους ωφελούμενους καταρτιζόμενους από τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας μέσω του εποπτευόμενου από αυτήν Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Ελληνική Πολιτεία μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013 (Ε.Σ.Π.Α. 2007 - 2013). Η συνολική συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη για τα οικονομικά έτη 2012 - 2015 έχει προϋπολογιστεί σε ποσό ύψους σαράντα τεσσάρων
εκατομμυρίων ευρώ (44.000.000,00 €).


Ποιους αφορά και για ποιο χρονικό διάστημα θα το λαμβάνουν;
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για χορήγηση του κουπονιού αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης έχουν όλοι οι καταρτιζόμενοι, Έλληνες και αλλοδαποί υπήκοοι χωρών μελών της Ε.Ε., καθώς και νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν εγγραφεί σε οποιοδήποτε από τα εξάμηνα κατάρτισης για τις ειδικότητες τεσσάρων (4) και δύο (2) εξαμήνων σε όλα τα Δ.Ι.Ε.Κ. και Ι.Ι.Ε.Κ. της χώρας. Το κουπόνι θα χορηγείται σε 14.000 καταρτιζόμενους το χρόνο οι οποίοι θα επιλέγονται με κριτήρια κοινωνικά, εισοδηματικά και γεωγραφικά αλλά και βάσει της ειδικότητας που έχουν επιλέξει. Οι τελικοί ωφελούμενοι που θα προκύπτουν από την ετήσια
διαδικασία επιλογής τους θα λάβουν τις δύο δόσεις της επιταγής μετά την επιτυχή παρακολούθηση των δύο εξαμήνων κατάρτισης (φθινοπωρινό και εαρινό) του εκπαιδευτικού έτους. Το κουπόνι θα χορηγηθεί από το εκπαιδευτικό έτος 2011 - 2012 έως και το εκπαιδευτικό έτος 2014 - 2015.

Με ποια κριτήρια θα επιλεγούν οι ωφελούμενοι του κουπονιού;

Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αναδειχθούν οι ωφελούμενοι της επιταγής είναι:

Α. Γεωγραφικά
Η κατανομή των τελικών ωφελουμένων υπόκειται στους περιορισμούς που θέτει το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς στην επιλεξιμότητα χρηματοδότησης των Περιφερειών της χώρας από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι κάθε χρόνο θα γίνεται, κατ' αρχάς, μια κατανομή του αριθμού των 14.000 δυνητικών ωφελούμενων σε τρεις κατηγορίες που αντιστοιχούν στις 3 κατηγορίες Περιφερειών της χώρας μας: 8 Περιφέρειες Σύγκλισης (Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης), 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου (Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Αττικής) και των 2 Περιφερειών Σταδιακής Εισόδου (Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου). Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στην προσμέτρηση των ωφελούμενων σε κάθε
κατηγορία Περιφέρειας δεν παίζει ρόλο ο τόπος καταγωγής των καταρτιζόμενων αλλά ο τόπος που βρίσκεται η εκπαιδευτική μονάδα στην οποία αυτοί καταρτίζονται.

Β. Ειδικές Κοινωνικές Ομάδες
Οι καταρτιζόμενοι που εκτίουν την ποινή τους σε καταστήματα κράτησης καθώς και οι φιλοξενούμενοι ή όσοι έχουν φιλοξενηθεί και δεν έχει παρέλθει πενταετία από τη διαγραφή τους από τις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας που
εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που υποβάλλουν την αίτηση τους καταλαμβάνουν αυτοδίκαια θέσεις στους 3 πίνακες ωφελούμενων ανά κατηγορία Περιφέρειας.

Γ. Κοινωνικά
Οι υπόλοιποι ωφελούμενοι αναδεικνύονται μέσα από την κατάταξη τους σε
πίνακα μοριοδότησης βάσει των παρακάτω κριτηρίων:
α) Η ανεργία των γονέων των καταρτιζομένων που δεν έχουν συμπληρώσει
το 25ο έτος της ηλικίας τους μοριοδοτείται με είκοσι (20) μονάδες όταν είναι άνεργοι και οι δύο γονείς και με δεκαπέντε (15) μονάδες όταν είναι άνεργος μόνο ο ένας γονέας.
β) Η κατάταξη του καταρτιζομένου στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, μοριοδοτείται με δέκα (10)
μονάδες. Η κατάταξη του γονέα ή του τέκνου ή του συζύγου του καταρτιζομένου, στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, μοριοδοτείται με πέντε (5) μονάδες.
γ) Η έλλειψη ενός γονέα λόγω θανάτου, των καταρτιζομένων που δεν έχουν
συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, μοριοδοτείται με δεκαπέντε (15) μονάδες. Η έλλειψη και των δύο γονέων λόγω θανάτου, των καταρτιζομένων που δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, μοριοδοτείται με τριάντα (30) μονάδες.
δ) Ο καταρτιζόμενος που δεν έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και είναι τέκνο τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας μοριοδοτείται με πέντε
(5) μονάδες.
ε) Το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα του καταρτιζόμενου βάσει του
εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...