Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΙΕΚ ΔΟΜΗ Η κορυφαία επιλογή για επαγγελματικές σπουδές

Έξι διεθνείς βραβεύσεις & πρωτιά στην επαγγελματική  αποκατάσταση
Το ΙΕΚ  ΔΟΜΗ, αποτελεί την κορυφαία επιλογή  για επαγγελματικές σπουδές, προσφέροντας πενήντα τρεις σύγχρονες ειδικότητες στους τομείς: MME, Art & Design, Sound & Music, Cinema & TV, Διοίκησης και Οικονομίας, Πληροφορικής, Τουρισμού, Μεταφορών, Μόδας & Ομορφιάς, Υγείας και Παιδαγωγικών,.
Για την  επιτυχημένη και καταξιωμένη  πορεία του στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, έχει αποσπάσει μέχρι σήμερα, έξι διεθνείς βραβεύσεις και διακρίσεις, από έγκυρους και έγκριτους φορείς.
Το ΙΕΚ  ΔΟΜΗ, πρωταγωνιστεί στην προτίμηση  χιλιάδων σπουδαστών για την ποιότητα και το υψηλό επίπεδο σπουδών  που προσφέρει καθώς και για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του, μέσω των υπηρεσιών και της υποστήριξης  του γραφείου επαγγελματικής αποκατάστασης.
Για χιλιάδες νέους και νέες που αναζητούν  ποιοτικές σπουδές σε ένα σύγχρονο, αναβαθμισμένο και δημιουργικό  περιβάλλον, το ΙΕΚ ΔΟΜΗ αποτελεί την  κορυφαία επιλογή, προσφέροντας τις  πιο σύγχρονες εκπαιδευτικές  και εργαστηριακές δομές, στις τέσσερις υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις που διαθέτει.
Το ΙΕΚ  ΔΟΜΗ, διαθέτει υψηλού επιπέδου, επώνυμο  και αναγνωρίσιμο εκπαιδευτικό δυναμικό, εύκολη πρόσβαση, πλήθος παροχών και μοναδικές ευκαιρίες να αναδείξετε το ταλέντο σας και τον επαγγελματισμό σας μέσα από επαγγελματικές διοργανώσεις, όπως το festival γαστρονομίας, τα beauty and fashion show, οι εκθέσεις art & design, συναυλίες και πολλά άλλα ενδιαφέροντα events.
Περισσότερες  πληροφορίες: ΙΕΚ ΔΟΜΗ, Χ. Τρικούπη 17, Αθήνα, Τηλ.: 210 3840 552, www.iekdomi.gr 

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Θεσσαλονίκη: Ψαλίδι... στη φοιτητική ζωή

ΤΗΣ ΠΑΥΛΙΝΑΣ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ
Χωρίς να σταματούν να δηλώνουν πως η καλύτερη περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου είναι τα φοιτητικά χρόνια, και ειδικά σε μια «φοιτητούπολη» όπως η Θεσσαλονίκη, οι περισσότεροι φοιτητές έχουν ξεκινήσει τις περικοπές στα έξοδά τους. Οι γονείς έχουν ήδη μειώσει από την περσινή χρονιά το μηνιαίο χαρτζιλίκι, ενώ δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν να συγκατοικήσουν με κάποιον προκειμένου να γλιτώσουν χρήματα από το ενοίκιο. Τέσσερις φοιτητές στη Θεσσαλονίκη μιλούν για το κόστος της φοιτητικής ζωής στην πόλη, που δεν πέφτει κάτω από τα 700 ευρώ μηνιαίως, αλλά και για τη διασκέδαση, που έχει μεταφερθεί σε νέες περιοχές, κυρίως στη Βαλαωρίτου και τη Συγγρού.
Ο 22χρονος Βασίλης Φούκας από το Καρπενήσι σπουδάζει εδώ και τέσσερα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Φέτος ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Ιστορικό Αρχαιολογικό, ενώ συγκατοικεί με τις δυο αδερφές του σε ένα διαμέρισμα στην οδό Μπότσαρη. «Αν έμενα μόνος μου, θα χρειαζόμουν 400-450 ευρώ για το ενοίκιο. Εννοείται πως ένα σπίτι κοντά στο πανεπιστήμιο είναι πολύ πιο ακριβό», σημειώνει ο Βασίλης. Για τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ ο Βασίλης ξοδεύει περίπου 50 ευρώ την εβδομάδα, ενώ αρκετές είναι οι φορές που πηγαίνει για φαγητό στη φοιτητική λέσχη. «Οι περισσότεροι φοιτητές πηγαίνουν για φαγητό στη λέσχη τουλάχιστον τις ημέρες που έχει κοτόπουλο ή κρέας. Συνήθως πηγαίνουν εκείνοι που δεν είναι από τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα αρκετοί τελειώνουν κάποια μαθήματα στις δύο το μεσημέρι και πηγαίνουν κατευθείαν εκεί. Διαφορετικά, αν δεν πηγαίνεις στη λέσχη, χρειάζονται τουλάχιστον 100 ευρώ το μήνα για φαγητό». Ο ίδιος εξηγεί πως ένα σημαντικό έξοδο για ένα φοιτητή είναι και τα χρήματα που ξοδεύει για το κινητό του: «Εγώ αγοράζω μια κάρτα των 5 ευρώ, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να δώσει ακόμη και 50 ευρώ. Βλέποντας και το πώς κινούνται οι συμφοιτητές μου, νομίζω πως ένας φοιτητής χρειάζεται τουλάχιστον 700 ευρώ για τα συνολικά του έξοδα, συμπεριλαμβανομένου και του ενοικίου».
Περικοπές στα έξοδα
Η Ελενα Ηλιάδου από την Ξάνθη ετοιμάζεται για το τρίτο έτος των σπουδών της στο τμήμα Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Οι γονείς της μένουν στην Ξάνθη και συγκατοικεί με την αδερφή της. Οι δυο φοιτήτριες ξοδεύουν 400 ευρώ το μήνα για το ενοίκιο, ενώ τα κοινόχρηστα κυμαίνονται από 20-40 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι. «Αν είσαι όλη την ημέρα εκτός σπιτιού, σίγουρα χρειάζεσαι 15-20 ευρώ για να φας κάτι, να πιεις καφέ και το βράδυ μια μπίρα. Στο σούπερ μάρκετ πηγαίνουμε συνήθως με την αδερφή μου δυο φορές το μήνα και ξοδεύουμε περίπου 100 ευρώ. Για φαγητό δεν πηγαίνω ποτέ στη φοιτητική λεσχη. Ή θα μαγειρέψουμε κάτι στο σπίτι ή θα πάρουμε κάτι απ' έξω. Οπως τα υπολογίζω, ένας φοιτητής χρειάζεται τουλάχιστον 1.000 ευρώ το μήνα».
Η Ιωάννα Κοκκινοπλίτη από την Κατερίνη είναι τριτοετής φοιτήτρια στη Φιλοσοφική και μένει σε ένα διαμέρισμα στη Β. Ολγας. Οι γονείς της της δίνουν περίπου 70 ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή το μήνα έχει να διαχειριστεί 280 ευρώ. «Είμαι πολύ προσεκτική, κάνω οικονομία και αναγκάζομαι να κάνω περικοπές στα έξοδά μου. Ηδη έχω μειώσει τις βραδινές εξόδους μου αλλά και τα χρήματα που ξοδεύω για ρούχα», τονίζει η Ιωάννα.
«Ζω με τους γονείς»
Τα έξοδα για ένα φοιτητή είναι σαφώς λιγότερα όταν σπουδάζει στην πόλη του, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Κυριακής Τσομπανάκη, που σπουδάζει στη Σχολή Δημοσιογραφίας. Η Κυριακή εξηγεί πως έχει ήδη μειώσει πολύ τα χρήματα που ξοδεύει κάθε μήνα, τα οποία δεν ξεπερνούν τα 150 ευρώ. Τα χρήματα που δαπανά για το κινητό της τηλέφωνο είναι ελάχιστα, ενώ η μόνη πολυτέλεια που επιτρέπει στον εαυτό της είναι η αγορά ρούχων από τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. aggelioforos.gr

«Θέλω να φύγω από την Ελλάδα»

Αθήνα: Κύμα μετανάστευσης του νέου επιστημονικού προσωπικού που υπάρχει στη χώρα απειλεί να δημιουργήσει η παρατεταμένη ύφεση στην αγορά και οι ολοένα και λιγότερες ευκαιρίες για μόνιμη και ασφαλή εργασία που προσφέρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Το συμπέρασμα-σοκ που προκύπτει από τη μεγάλη έρευνα της Κάπα Research, η οποία έγινε για λογαριασμό του Βήματος με την υποστήριξη του in.gr , είναι ότι επτά στους δέκα Έλληνες οι οποίοι είτε έχουν ολοκληρώσει είτε ολοκληρώνουν τις σπουδές τους θα εγκατέλειπαν ευχαρίστως την Ελλάδα για μια δουλειά στο εξωτερικό, ενώ οι μισοί από αυτούς έχουν ήδη προβεί και στις σχετικές ενέργειες.
Η πανελλαδική δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 5.442 νέων από 22 ως 35 ετών, τελειόφοιτους ή απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα είτε αναζητεί δουλειά είτε εργάζεται αλλά με μη ικανοποιητικούς όρους.
Στις απαντήσεις που δόθηκαν απεικονίζονται ανάγλυφα η αγωνία τους για το μέλλον και η απογοήτευσή τους για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Εκφράζεται επίσης η έλλειψη εμπιστοσύνης στα κόμματα και στο κράτος, ενώ τονίζουν ότι η εκτεταμένη διαφθορά που επικρατεί και η έλλειψη κανόνων αξιοκρατίας τους οδηγούν στην απόφαση να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός των συνόρων της χώρας.
Το πιο εντυπωσιακό συμπέρασμα της έρευνας της Κάπα Research είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των νέων με πτυχίο στην Ελλάδα δηλώνει πρόθυμη να εγκαταλείψει τη χώρα για να βρει μια σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία. Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 73,6% δηλώνει ότι θα έφευγε από την Ελλάδα, ενώ το 42% δηλώνει ότι έχει ήδη προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις για να το επιτύχει, αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό, κατοικία ή κάποιο ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρόσθετης επιμόρφωσης.
Από εκείνους οι οποίοι δηλώνουν πρόθυμοι να εργαστούν στο εξωτερικό, το 66,4% δηλώνει ότι το κάνει για να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά, το 44,7% για να βρει μια καλή δουλειά και το 32,6% για να διασφαλίσει περισσότερη αξιοκρατία στην εξέλιξή του.
Μάλιστα, το 60,7% δηλώνει ότι θα προτιμούσε μια θέση εργασίας με προοπτική καριέρας στο εξωτερικό παρά μια μόνιμη θέση εργασίας στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα. Ταυτοχρόνως, η συντριπτική πλειονότητα εκείνων που δηλώνουν πρόθυμοι να μεταναστεύσουν θέτει ως επιδιωκόμενο μισθό ένα ποσό της τάξεως των 1.500 ως 5.000 ευρώ. Ακόμη τονίζουν ότι «οι Έλληνες της ξενιτιάς είναι δύο φορές Έλληνες», προσθέτοντας ότι «μπορεί να γίνει πατρίδα και η χώρα που μπορεί να εργαστεί και να ζήσει κάποιος αξιοπρεπώς».
Οι νέοι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θεωρούν ότι στην Ελλάδα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται σήμερα ένα μεταναστευτικό ρεύμα αντίστοιχο με εκείνο της δεκαετίας του '60 (54,9%), καθώς στην πλειονότητά τους πιστεύουν, σε ποσοστό 86,2%, ότι οι λύσεις που προτείνονται για την έξοδο της χώρας από την κρίση εξακολουθούν να αγνοούν τις δικές τους ανάγκες.
Στην πλειονότητά τους εξάλλου (64,1%) οι νέοι οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα εκφράζουν την πεποίθηση ότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν τα όνειρα και τους επαγγελματικούς τους στόχους στην Ελλάδα και θεωρούν ότι παρά την αυξημένη δυνατότητα πληροφόρησης που υπάρχει σήμερα, τις ευκαιρίες για καλή μόρφωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, δεν θα έχουν τη δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης, ούτε την ευκαιρία δημιουργίας περιουσίας, παρά μόνο μια μόνιμη αίσθηση επαγγελματικής ανασφάλειας και φόβου για τα γηρατειά τους.
Περιγράφοντας το εργασιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται οι νέοι σήμερα, και σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα, το 62,7% εργάζεται με πλήρη απασχόληση, το 12,4% με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενώ το 24,5% δεν εργάζεται και αναζητεί δουλειά.
Από εκείνους που εργάζονται 40,6% απασχολούνται ως ιδιωτικοί υπάλληλοι γραφείου, 18,7% ως ελεύθεροι επαγγελματίες, 10,6% ως δημόσιοι υπάλληλοι, 6% ως τεχνίτες ή εργάτες και 4,4% ως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Συγχρόνως, από τους νέους ηλικίας 22 ως 35 ετών οι οποίοι εργάζονται, το 54% απασχολείται σε τομέα σχετικό με εκείνον που σπούδασε, το 26,65% απασχολείται σε αντικείμενο που έχει μερική σχέση με τις σπουδές του, ενώ το 19,2% απασχολείται σε εντελώς άσχετο αντικείμενο με τις σπουδές του.
Τι ονειρεύονται οι νέοι
Oι απόφοιτοι και τελειόφοιτοι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ περιγράφουν τους στόχους και τις προσδοκίες τους στη δημοσκόπηση της Kάπα Research υπογραμμίζοντας ότι πάνω απ' όλα τους ενδιαφέρει να έχουν μια σταθερή εργασία, ανεξαρτήτως με το αν αυτή τους ικανοποιεί πλήρως.
Σε ποσοστό 34% οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι επιθυμούν γενικώς να έχουν δουλειά, ανεξαρτήτως με το πού θα απασχοληθούν, ενώ σε ποσοστό 26,4% θα ήθελαν να είχαν τη δική τους επιχείρηση. Το 15,5% θα επιθυμούσε να εργαστεί σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση, ενώ το 10,6% θα ήθελε να εργαστεί ως αυτοαπασχολούμενος.
Στην πλειονότητά τους όσοι δηλώνουν άνεργοι αναφέρουν ότι θα ήθελαν μια οποιαδήποτε δουλειά που θα είναι σταθερή και καλοπληρωμένη ή οποιαδήποτε δουλειά που θα είναι αντίστοιχη των σπουδών και της εμπειρίας τους. Μάλιστα, ένα ποσοστό 16,5% δηλώνει ότι θα δεχόταν οποιαδήποτε δουλειά, ακόμη κι αν οι συνθήκες απασχόλησης ήταν συνθήκες «μαύρης εργασίας»!
Πάντως, οι περισσότεροι προτιμούν μια θέση στον ιδιωτικό τομέα (51,5%) παρά στον δημόσιο τομέα (44,3%), επειδή στον πρώτο υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες εξέλιξης, ενώ η συντριπτική πλειονότητά τους (73,5%) τάσσεται υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας στο Δημόσιο και υπέρ της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων (80,5%).

Πηγή: news.in.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...